Любопитно

Най-добрата напитка за зимата е Какаото

  • 03.12.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Най-добрата напитка за зимата е Какаото

Какаовата напитка съдържа протеини, магнезий, калий, желязо, фибри, цинк и други хранителни вещества. Професор Уляна Супрун го препоръчва пред другите напитки в студено време, пише БГНЕС.

Какаото нормализира холестерола и кръвната захар. Рискът от удар, според Супрун, също намалява. Антиоксидантният ефект на напитката се дължи на полифенолите. Тези съединения могат да улавят и гасят свободните радикали. С последното могат да намалят риска от невродегенеративни процеси в организма. Консумирането на напитката подобрява кръвообращението в мозъка и увеличава еластичността на кръвоносните съдове. Антиоксидантите, съдържащи се в какаото, ефективно предпазват кожата от прекомерно ултравиолетово лъчение. Те могат да предотвратят стареенето, ако редовно се пие от напитката и се добавя веществото в маските за лице.

Медикът опровергава схващането, че какаото провокира развитието на акне, пише 24СМИ. Супрун отправя няколко препоръки. Тя препоръчва да се избира висококачествено какао, в което няма сухо мляко, захар и други примеси. По-рано представители на научната общност изтъкнаха какаото като източник на витамин Д2.