Любопитно

Хелоуин - най-опасният ден в живота

  • 31.10.2018
  • Автор: Деси Исаева
Любопитно, Хелоуин - най-опасният ден в живота

Не, тук не става въпрос за преяждане с бонбони, макар и това да не е малък проблем, като се има в предвид наднорменото тегло и кариесите. Американски лекари определиха Хелоуин за най-опасния ден в живота на едно дете, поради възможността за сериозен пътен инцидент, пише в текста на изследване, публикувано в реномираното академично списание JAMA Pediatrics.

"Повече от век децата притичват от къща на къща и събират лакомства, а купоните по случай Хелоуин добиха популярност сред студенти и дори възрастни", отбелязват учените. Според тях черните костюми и тези в други тъмни тонове значително увеличават опасността от фатален инцидент на пътя. Всеобщата възбуда и употреба на алкохол също допринасят за това на Хелоуин броят на жертвите на пътнотранспортни произшествия да бъде с цели 43% по-висок от обичайния. Изследователите обаче подчертават, че "празникът" не влияе в значителна степен на смъртността от ПТП при възрастните.

Увеличената смъртност на този ден се дължи изключително на инциденти с първокласници и по-малки деца. Хелоуин е опасен, макар и в по-малка степен, и за малко по-големите. Учащите на възраст от 9 до 17 години също е най-вероятно да попаднат под колелата на превозно средство именно на този ден.

Хелоуин вече се възприема като неофициален празник на есента в редица западни държави. Независимо от древните корени, традицията да се обличат костюми, изрязват тикви и раздават на децата сладкиши е сравнително нов феномен, който възниква в началото на 20 век в Съединените щати. /РИА "Новости" и БГНЕС