Грижа за Лицето

Какво е серум за лице и имаме ли нужда от него?

  • 18.09.2018
  • Автор: Деси Исаева
Грижа за Лицето, Какво е серум за лице и имаме ли нужда от него?

Прието е серумът да бъде наричан още "концентрат" и това не е грешно, тъй като за разлика от кремовете, в него са концентрирани активни вещества, които действат на кожата на лицето ни в дълбочина. Преди време серуми за лице се използваха предимно в козметичните салони. Днес повечето такива продукти, са подходящи за употреба у дома.

Той съдържа около 10 пъти повече биологично активни вещества, отколкото най-ефективните кремове. Резултатът от приложението му е забележим веднага, тъй като кожата моментално получава необходимото количество активни вещества в най-добре приеманата от кожата форма. Концентрацията на плодови киселини като основа в серумите, както и на специални вещества, правят кожата по-пропусклива. А останалите съставки - полезни вещества проникват дълбоко и упражняват благоприятен ефект в зависимост от целта, за която е серума.

Основно серумите служат за цялостно подобряване на външния вид на кожата и постигане на видим ефект за подмладяване.
Има такива, които активират кръвообращението и оптимизират работата на мастните жлези, нормализират баланса на влага в кожата. Други серуми действат на прекомерната пигментация и има избелващ ефект или премахват възпалението на кожата и я насищат с хранителни вещества.

Разработвани за различни проблеми серумите действат с цел върху: акне, розацея, хиперпигментация, стареене, подхранване и хидратация, повдигане, против възпаления, успокояващи, антистресови, подмладяващи. На активната съставка, а по-често и на комбинацията, се изгражда цялата серумна формула, но като правило, списъкът на компонентите в серумите е много по-кратък, отколкото в кремовете. Характерно при серумите е, че те не се избират по вид на кожата. Избират се за проблема и по състав, като се обръща внимание на активните компоненти.

Неправилно избраният серум може да увреди кожата, поради високата концентрация на съставка, която може да не е подходяща за чувствителна кожа например. Тогава кожата реагира възпаление, зачервяване, дори обрив.

Количеството серум, който се слага върху лицето е значително по-малко от това на крема. Две или три капки са напълно достатъчни. Те се нанасят в кожата с леки кръгови движения на пръстите, задължително върху чиста кожа.

Повечето серуми се комбинират прекрасно с крем от същата козметична линия. Първо се нанася серума , а няколко минути след него и крема - той създава защитен слой, който предпазва серума от изпарение. Освен това единият подсилва действията на другия.

Серумите в завесемост от вида им и причината за употребата им се ползват или по два пъти на ден - сутрин и вечер за 10-15 дни или веднъж или два пъти в седмицата за по-дълго време.

Някои серуми могат да се ползват и по-често като монопродукт, като не е необходимо да се прилага крем върху тях. Формулите са точно балансирани, че не се препоръчва допълнително натоварване на кожата. В допълнение, най-модерните средства могат да се използват дълго време, те не са пристрастяващи. Поради това не е забранено да се използват за продължителен период от време.

Редовното използване на серум дава бърз и видим ефект на подмладяване. Серумите с подмладяващ ефект не бива да се използват за млада кожа. Те се борят с възникващия процес на изсъхване на кожата и следователно трябва да бъдат използвани приблизително на 30-35 годишна възраст - не по-рано. В същото време, ако няма очевидни проблеми с кожата, то не трябва да се прекалява с прекомерна грижа в тази възраст. Овлажняващите серуми могат да се използват и от 20-25 години. А след 25 години са подходящи серуми с витамини и колаген, защото именно в тази възраст се активират процесите на стареене на кожата.

През зимата, нанасяйте овлажняващи серии, както и кремове с хидратиращи свойства. Прилагайте ги поне 30 минути преди да излезете навън. Продуктът трябва да се абсорбира. Ако пренебрегнем това правило, влагата буквално ще се изпари в рамките на няколко минути. И кожата ще стане суха и раздразнена.

Серумът не изключва ползването на ежедневни продукти за грижа за кожата, като мляко, почистваща пяна или гел, тоник и крем. Напротив, цялостната грижа е най-доброто, което мажете да направите за лицето си. Ако използвате твърде интензивни серуми през деня, добре е след пълното им абсорбиране да нанесете на лицето си и слънцезащитен продукт.

Kozmetikata.com