Свободно време

ФСБ - 40 години на сцена с концерт на Аполония

  • 11.09.2018
  • Автор: Деси Исаева
Свободно време, ФСБ - 40 години на сцена с концерт на Аполония

Свободно време, ФСБ - 40 години на сцена с концерт на Аполония

С голям концерт на сцената на Празници на изкуствата Аполония рок легендите от ФСБ отпразнуваха 40-ия си музикален юбилей. С него публиката изпрати поредното успешно 34-то издание на Фестивала.

30 концерта, 20 литературни представяния, 10 театрални спектакъла и 4 изложби зарадваха посетителите на Созопол между 31 август и 8 септември. Цели девет дни почитателите на изкуствата имаха възможността да се наслаждават на най-актуалните творчески проекти на редица успешни български артисти.

Почетният приз "Аполон Токсофорос" бе присъден на българския художник живописец Гради Асса. Световноизвестният творец представи едни от най-добрите си творби в Художествената галерия в Созопол редом с Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев. Художествената галерия беше дом и на редица литературни премиери, сред които "Всички наши тела" на Георги Господинов, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе, "Зелените очи на дявола" на Здравка Евтимова, "До последен дух" на Рашко Младенов и "Гласът на тишината" на Иван Теофилов.

Читалище "Отец Паисий" стана сцена на вълнуващи театрални постановки и кино прожекции на български творби. Всички пиеси се радваха на огромен успех сред посетителите на Фестивала, като сред акцентите в програмата бяха "Чамкория", "Лисичета" и "Пияните". Сред най-посещаваните филмови заглавия пък се наредиха "Вездесъщият", "Посоки", "Възвишение", "Ага" и други.

В Амфитетъра в Созопол бяха представени блестящи концерти и спектакли на Младежка филхармония "София", Белослава, Милица Гладнишка, Хилда Казасян, Стенли, Jeremy?, Фолклорен ансамбъл "Странджа" и Васил Петров с Военния Биг Бенд на Стара Загора.

Вече традиционните срещи "Цената на успеха" също предизвикаха интереса на гостите. Писателят Георги Господинов, графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев и режисьорът Владимир Люцканов споделиха мислите си за предизвикателствата по пътя към успеха в искрени разговори с модераторите Георги Лозанов и проф. Божидар Манов.

Организаторите на събитието с радост отбелязват големия тазгодишен успех на Аполония и се готвят с нетърпение за юбилейното 35-о издание на Фестивала през 2019 г.