Новини

Козметични програми при онкологични заболявания

  • 31.08.2018
  • Автор: Деси Исаева
Новини, Козметични програми при онкологични заболявания

Ракът често означава по-малко пътувания и почивки в СПА центрове. Това обаче може да се промени...


Д-р Сюзън Прокоп, онколог в "Cancer Center Memorial Sloan Kettering", е категорична – пациентите с рак трябва да бъдат предпазливи при СПА процедури поради проблеми като ниско кръвообращение или нисък брой на червените или белите кръвни клетки. "Това може да означава увреждане на меките тъкани по време на масаж. Пациентите с лимфедем също се нуждаят от специален масаж", споделя тя. В допълнение д-р Прокоп разкрива, че някои страдащи от рак са чувствителни към съставките в масажното масло или продуктите за лице, което предизвиква обриви и кожно раздразнение. Спазването на диети и специални хранителни режими също може да се окаже пречка при посещаването на хотелски комплекси.
Общите планове за хранене на страдащи от онкологични заболявания включват нискомикробни диети. От друга стана, на пациентите, които имат затруднения с преглъщането, може да се наложи да се придържат към питейни храни. "Обучението на хотели по отношение на потенциалните изисквания за клиенти с рак е добра идея и дълго чакано въведение", разкрива д-р Прокоп.

Джули Бах, основател на организацията "Wellness for Cancer", обучава персонала на повече от 200 хотели с минерални извори да предоставят услуги за уелнес на хората с рак, както и обучение на СПА терапевти. Програмата е разработена заедно с онколози, лекари по интегративна медицина и други уелнес специалисти. След интензивен четиридневен семинар в края на 2017 година СПА центърът на "Culloden Estate and Spa" добавя четири специфични за рака лечения, включващи масаж на лицето, гърба, лицето и скалпа. Според Еоин Макгарт, мениджър развитие на бизнеса, СПА центърът получава около 20 резервации на месец за тези услуги. Списъкът с хотели и СПА комплекси, преминали обучението, включва малки бутикови имоти като "Farmhouse Inn & Spa" в Сонома, Калифорния, също "The Peninsula Beverly Hills", хотели, които са част от добре познати марки, като "Four Seasons", както и хотелски комплекси в Хонконг и Сърфсайд във Флорида.

Част от испанската компанията Natura Bisse е фондацията "Рикардо Фиас", провежда семинари в седалището си в Барселона за процедури за лице с клиентите, страдащи от рак. "Голяма част от това, което се преподава, е, че хората не са едни и същи, така че това, което е проблем за кожата с един човек, не е задължително да важи за друг", споделя Йоана Гайтер, директор по образование на Natura Bisse.