Грижа за Тялото

Разликата между UVA и UVB лъчи

  • 15.06.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Разликата между UVA и UVB лъчи

За ползата и вредата от слънчевите лъчи отдавна се говори. В последните години дори сякаш вредата е изтъквана повече. Тук ще се спрем на различните видове UV лъчи, защо и как да се предпазим от тях.

Слънцето произвежда два вида лъчи - UVA и UVB лъчи - които причиняват увреждане на кожата ни - стареене, дори рак на кожата. Преди да си помислите, че като прилагате слънцезащитно средство редовно, вие сте напълно предпазени и защитени от нежеланите последствия, добре е да знаете разликата между UVA и UVB лъчите и как да си изберете най-подходящият за вас слънцезащитен продукт.

На UVA лъчите на слънцето сме подложени постоянно, независимо от сезона или времето. Те са толкова мощни, че проникват през облаци, тънки дрехи и стъкло. UVA лъчите се считат за относително безопасни и затова солариумните използват именно тях, като твърдат, че това е безопасен начин да се получи тен. Все повече изследвания обаче показват, че с тях също трябва да се внимава. Не се препоръчва ползването на солариум преди 30-годишна възраст.

Също така UVA лъчите са отговорни за стареенето на кожата, защото са в състояние да проникнат много по-дълбоко в повърхността й, увреждайки клетките в дълбочина. Макар външно кожата да изглежда по-здрава с тен, реалността е, че всеки тен създава необратими увреждания. Много пъти това увреждане не се появява веднага, а по-скоро 10, дори 20 години по-късно, под формата на бръчки, тъмни петна и неравна текстура.

UVB лъчите са лъчите, които можете да обвинявате, когато получите слънчево изгаряне. За разлика от UVA лъчите, тези лъчи не винаги имат една и съща сила през цялата година, те са по-силни през летните месеци. Отразяват се от водата или снега и причиняват слънчево изгаряне дори през зимата, така че винаги е важно да се предпазвате от тях.

UVB лъчите са отговорни за причиняването на повечето ракови заболявания на кожата. Сигурно сте чували съветите да не се показвате на слънце в средата на деня - причината за това са именно UVB лъчите, които са активни именно тогава. Ако ви се наложи да сте на слънце по това време, защитете кожата си с дрехи, широка шапка и разбира се, слънцезащитни продукти.

Всички слънцезащитни средства предпазват от UVB лъчи, а през последните години включиха защита и от UVA такива. За да сте предпазени изцяло на бутилката трябва да е изписано UVA / UVB или "широкоспектърно покритие". Уверете се, че използвате слънцезащитен крем с минимум SPF 15 и прилагайте отново на всеки час или два. Не пестете мазилото, нанасяйте обилно. Всъщност почти никой не прилага достатъчно слънцезащитно средство. Например порцията за лицето ви би трябвало да е около 1 чаена лъжичка.

И още веднъж да припомним какво означава изписаният фактор върху слънцезащитните продукти. Ако използвате слънцезащитен крем с SPF 15 и вашата незащитена кожа изгаря след 20 минути на слънце, можете да останете на открито 15 пъти по-дълго или около 5 часа.

Не забравяйте да защитите също ушите, врата, гърдите, ръцете и стъпалата си.

И накрая, не допускайте да преценявате по времето дали да ползвате слънцезащитен продукт или не. Дори денят да е облачен или дъждовен ден, защитете кожата си от вредните лъчи на слънцето. Колкото по-малко предпазвате кожата си, толкова по-склонни сте към слънчево изгаряне, рак и стареене на кожата.

Kozmetikata.com