СПА и Релакс

Самомасаж за Лека нощ

  • 30.03.2018
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Самомасаж за Лека нощ

Самомасажът е изпитано средство срещу безсъние. Той балансира енергията, отпуска тялото и ускорява заспиването. Продължителността на този вид масаж е около 20-30 мин. Корените му се крият в китайските традиции, като се основава на точковия масаж и акупресурните точки. Ето основните му стъпки:

Започнете с темето. Притискайте и отпускайте задната част на главата, сякаш я месите. Продължителност 2-3 минути.

Преминете към натискане и масажиране в основата на веждите до носа. Това е акупресурна точка, която трябва да стимулирате. Продължителност 2-3 минути.

С палци и показалци масажирайте костта над очната ябълка, после костта под окото. Продължителност 1-2 минути.

Потрийте енергично длани, докато се затоплят. Положете ги върху очите и задръжте 1 минута. Погалете ги нежно няколко пъти.

Преминете към врата. Масажирайте го от двете страни на гръбнака. Продължителност 2 минути.

С длан опишете кръгове в горната част на стомаха, после ги повторете по-надолу. Първо разтривайте по посока на часовника, след това – обратно. Продължителност  по 2 минути във всяка посока.

Открийте точката от вътрешната страна на ръката между двете сухожилия, около 4 см над китката. Притиснете я с палец, като леко разтривате. Продължителност по 2-3 минути на всяка ръка.

Натиснете акупресурната точка върху сгъвката на китката точно под основата на кутрето. Масажирайте я по 1 минута на всяка китка.

Преминете към краката. Спрете се на точката разположена на под капачката на коляното, когато кракът е свит. Намира се в ямката под мускула на крака. Масажирайте по 1-2 минути всеки крак.

Масажирайте коста отзад на глезена по 1 минута на всеки крак.

Стимулирайте точката зад заоблената част на петата. Продължителност по 1-2 минути на всеки крак.

Kozmetikata.com