За Устната хигиена

Зъбни душове - нужни ли са те?

  • 30.03.2018
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Зъбни душове - нужни ли са те?

За Устната хигиена, Зъбни душове - нужни ли са те?

Зъбните душове или така наречените иригатори се използват за почистване на местата, където се натрупват бактерии и остават хранителни остатъци по зъбите, т.е. на по-недостъпните места, където четката за зъби не може да достигне. Особено са подходящи за "джобове" в основата на зъбите, които се получават при някои заболявания на венците.

Ако използвате такъв душ за първи път едва ли ще ви е много лесно, но с времето ще придобиете необходимата сръчност и техника. Почистването на цялата уста отнема не повече от 2-3 минути, а ако имате дълбоки джобове, малко повече време.

Със зъбните душове е възможно редуциране на плаката и на възпалението на венеца. Промивките могат да се извършват както с обикновена течаща вода така и с антисептични разтвори, което значително повишава ефективността им. Има модели зъбни душове, които към разтвора добавят и въздух, чрез който аерират допълнително бактериалната среда и намаляват възможни възпаления.

Повечето такива душове имат два и повече режима на работа - моноструя за отстраняване на хранителните остатъци и променлива струя за допълнително почистване на зъбните повърхности и масаж на венците.

Зъбни душове се препоръчват за почистването на т.нар. пародонтален джоб, който най-често е предизвикан от възпалителен процес. При този проблем се наблюдава отделянето на венците от зъбите и дори понякога разклащане на зъба. За по-дълбоки джобове 2-4мм са необходими специални накрайници. Тези накрайници са по тънки, за да влизат в проблемните места и да доставят антисептичният разтвор до дъното на джоба, а не само да измива хранителните остатъци.

Kozmetikata.com