За Мъжете

Пърхотът и борбата с него

  • 16.08.2007
  • Автор: Светлана Илкова
За  Мъжете, Пърхотът и борбата с него

За  Мъжете, Пърхотът и борбата с него

За  Мъжете, Пърхотът и борбата с него

За  Мъжете, Пърхотът и борбата с него

Пърхотът не е опасен за живота и здравето, но може сериозно да ви "отрови" всекидневието. Какви ли не средства се използват дори и за временно надмощие над него. В какво се състои тайната на неговата непобедимост и как да го накараме да капитулира?
В бита под термина "пърхот" се разбират дребни, светли люспички, които се образуват по кожата на окосмените части на главата. Те се отделят лесно от кожата и в изобилие "украсяват" не само косата, но и дрехите – нещо, което наистина може да раздразни човек.

Мнозина смятат пърхота за болест. Симптомът на заболяването се нарича в медицината себореен дерматит – нарушена функция на мастните жлези, която се изразява в повишено отделяне на кожна мазнина или качественото й изменение.

Пърхотът, както и себорията, биват най-различни. При суха кожа на главата люспичките са сухи, сивкаво-бели и се отлющват лесно. При повишено отделяне на мазнини люспите имат мазен вид, жълтеникав цвят и се отделят от кожата по-трудно. В този случай се говори за мазна себорея или така нареченият стеаринов пърхут.

Втората причина за появата на пърхута е действието на микроскопичната гъбичка Malassezia Furtur. Медиците твърдят, че този микроорганизъм живее върху кожата на тялото и главата на човека постоянно и може да не му причинява никаква вреда. Именно себероята, т.е нарушението на работата на мастните жлези, създава благоприятни условия за размножаването на паризитиращата гъбичка, която се храни с кожна мазнина и води до появата на малки люспички –пърхот.

Причините за заболяване от себорея, а оттук и за появата на пърхот, са много. Това са и вътрешните нарушения в организма – хормонални, нервни, имунни, инфекциозни заболявания, наследствена предразположеност, хранителна алергия, нерационално хранене с недостиг или липса на витамини, стрес и преумора. Днешните неблагоприятни въздействия като замърсената околна среда, лошата грижа за косата, злоупотребата с лакове, гелове, бои за коса и даже студеното зимно време също способстват появата на този проблем.

Не трябва обаче да се отчайвате. В последно време се появиха препарати, способни да се противопоставят на пърхота. В основата това са шампиони и лосиони, които съдържат активни ингредиенти: вещества против себорея /намаляващи отделянето на кожна мазнина и облекчаващи отделянето на люспички/ и противогъбични компоненти.

За съжаление лекарите са констатирали, че пълното излекуване на себореята е навъзможно. Проявата й може само да бъде намалена и в последствие контролирана. Ето защо всички лечебни средства против пърхот трябва да се употребяват редовно и постоянно, за да се унищожават паразитиращите гъбички. Достатъчно е неголяма пауза в използването им – и пърхотът се появява отново.

При комплексно лечение в качеството на допълнително средство в борбата против пърхота може да се използват различни на стойки, лосиони, изплакващи средства, които съдържат сок от алое и масло от чаено дърво. При мазен пърхот нелош ефект дава натривката на кожата на главата с пресен лук, който премахва слоя мъртви клетки на епидермиса, той като е богат на сяра.