Естетична хирургия

Присаждане на коса и вежди

  • 14.03.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Присаждане на коса и вежди

Оплешивяването е нормално проявление на процеса на стареене. С напредване на възрастта косата оредява, а нейната загуба би могла да бъде както естетичен, така и емоционален проблем. Тогава когато проблемът не може да се реши с козметични средства, идва тежката артилерия - процедура по присаждане на коса.

Заболяването се развива поради повишената чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони (тестостерон). Загубата на косата обикновено започва в теменната и/или в челната област, където космените луковици притежават рецептори, чувствителни към тестостерона, което прави космите уязвими. Добре запазени луковици остават в зоната над ушите и отзад около шията в тилната зона на скалпа, където липсват такива рецептори.

Трансплантацията на коса е един от методите за решение на този проблем, който вече се извършва и в България. Чрез метода SmartGraft се прави преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване, в такива, в които процесът е наличен.

Постигат се естествено изглеждащи резултати както при мъже, така и при жени.

Процедурата е базирана на т.нар. FUE-техника ( follicular unit extraction ), при която космите се присаждат един по един от донорната в засегнатата зона. Присаждането на космени фоликули от тилната зона, които не притежават рецептори за тестостерона, ще осигури доживотна зона протектирана от по-нататъшно оплешивяване. Постига се максимално естествен резултат.

Преди процедурата е необходима консултация със специалист, защото е от изключително значение цвета на кожата и косата на пациента, както и вида на косата. Техниката е приложима при всеки тип (права, чуплива и къдрава коса) и цвят коса, като се постига натурално изглеждащ резултат както при мъже, така и при жени.Операцията за присаждане на коса се препоръчва само, ако има добър шанс за постигане на желания резултат.

Процедурата се извършва под локална упойка и продължава от 4 до 8-10 часа, в зависимост от площта на третираната зона и броят космени фоликули, които ще бъдат трансплантирани.

Повече за метода разказват специалистите от VDerm EO Dent.
Какво представлява FUE-техниката?
- FUE (Follicular-Unit Extraction) e съвременен, минимално-инвазивен метод за трансплантация на коса, който позволява взимане (харвестинг) на индивидуални фоликули от тилната зона на главата (донорна област) без използването на скалпел и без последвал шев т.е. без оставяне на линеарен белег в зоната.

Какви са предимствата на FUE-техниката пред т.нар. Strip-метод ?
– FUE – техниката се свързва с по-бърз и комфортен процес на заздравяване както на донорната зона, така и на трансплантираните фоликули. Тя не оставя белег в тилната зона на главата, поради факта, че метода е минимално инвазивен, не се използва скалпел и не се налага хирургичен шев за разлика от Strip-метода. Пациентите могат да се върнат към нормалната си работна среда само след няколко дни. Фактът, че не остава видим белег в донорната зона, позволява пациентите да се подстригват колкото късо желаят без да се притесняват, че ще се вижда белег

Приложима ли е FUE-техниката с SmartGraft както при мъже, така и при жени?

– Този метод предлага ефикасно решение на проблема както за мъжете, така и за дамите!

Трябва ли да се обръсне главата, за да може да се извърши процедурата?
– Нe се налага бръснене в зоната, в която ще бъдат трансплантирани фоликулите. Това се налага само в малък участък в донорната тилна зона на главата. 48 часа след процедурата пациентите могат да започнат да носят шапка, стига периферията й да отстои на поне 5 см от краищата на третираната зона. Необходимо е да се изчакат поне 2 седмици, преди да се възстанови натоварена физическа активност, която би довела до прекомерно изпотяване в зоната на скалпа.

Присадената коса расте ли нормално след процедурата?
– Косменият растеж е цикличен процес, поради което трансплантираните косми, или поне част от тях, ще отпаднат в следващите 2-4 седмици, след което се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи косми, които ще израстнат от трансплантираните космени луковици. Новоизрастналите косми ще имат физиологията на естествени косми, косата ще е естествената такава на пациента, ще расте, ще може да се подстригва и да се боядисва. С израстването на новите косми, резултатът прогресивно се подобрява с всяка следваща седмица, като оптималният ефект се наблюдава 9-12 месец след интервенцията.

Ще има ли оплешивяване в тилната зона, след като от там ще бъдат взети космите, които ще бъдат използвани за трансплантация?
- Върху човешката глава има между 100 000 – 150 000 косъма. Могат да бъдат взети до 15% от общия брой косми в донорната зона. Този процент и взимането на фоликулите през разстояние, позволяват зоната по никакъв начин да не бъде засегната от оплешивяване и/или оредяване въпреки използването и като донор. Използва се специално пригоден космен денситометър и се извършват акуратни изчисления по т.нар. "SmartGraft система".

Kozmetikata.com