Любопитно

Селфитата правят носа по-голям

  • 09.03.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Селфитата правят носа по-голям

Ако не се харесвате на снимки, то причината не е във вас! Според изследване селфитата правят носа ви да изглежда с 30% по-голям. Решавате дори, че имате нужда от пластична операция... Не бързайте, може да сте станали жертва на "селфи ефекта".

Ново проучване на изследователите от Медицинското училище "Rutgers" в Ню Джърси разкриха изкривяващите ефекти на селфи-камерите, които подтикват много хора да развият изкривена представа за собствения си образ.

Учените, включително Борис Паскховър, които е специалист в лицевата пластична хирургия, обяснява, че селфитата често биват давани като пример защо пациентите се стремят към пластична операция. "Младите постоянно си правят селфита, които качват в социалните мрежи и си мислят, че те представят как изглеждат наистина, което може да има влияние върху емоционалното им състояние", споделя д-р Паскховър.

В проучването учените са създали математически модел, който показва как носовете биват изкривявани от снимки, които са направени много от близко. Моделът е базиран на средни измервания на главата и лицето, които образуват расови и етнически разнообразни участници. Той разкрил, че селфи, направено на далечина 12 инча от лицето, прави носа да изглежда 30% по-голям, сравнение със снимка, направена от 1.5 метра.

Д-р Паскховър вярва, че пагубните ефекти на селфитата са обществен здравен проблем. Според Американската Академия за пластична хирургия и възстановителни операции 55% от хирурзите споделят, че хората идват при тях, търсейки козметични процедури заради по-добри селфита. /БГНЕС