Декоративна Козметика

Първо основата, после коректора или обратното?!

  • 05.01.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Декоративна Козметика, Първо основата, после коректора или обратното?!

По темата за правилната последователност при нанасяне на фон дьо тена и коректора има противоречиви мнения. Според нас всяко е добре защитено от последователите си, но въпреки всичко има някои правила в зависимост от вида на коректора и ролята, която му се отрежда.

Коректорите биват няколко вида – течен, кремообразен, стик, компактен, под формата на молив, а може и да е под формата на палитра с различни нюанси.

Най-често използвани са стикът и течният коректор. Те покриват равномерно цялото лице. Според някои изключват нуждата от ползването на фон дьо тен, но според специалистите.

Когато използвате коректор за зоната около очите правилото е да се ползва по-светъл нюанс от основата на лицето, за да постигнете приветливо излъчване и отпочинал вид. Течните коректори се използват най-често за тъмни кръгове под очите. Внимание, прекалено светлият коректор ще направи неестествено бели зоните под очите ви. От друга страна кремообразната със светлоотразяващи частици ще прикрие и бръчките.

Моливите и кремообразните коректори се използват за прикриване на локални несъвършенства. За това са и палитрите коректори - особено актуални напоследък. Едни от най-важните цветове от палитрата са зеленият, розовият и оранжевият – зеленият е подходящ за прикриване на зачервяванията по лицето, а розовият и оранжевият са идеални за прикриване на петна и черни кръгове под очите.

За пъпките
се използва матиращо плътно покритие в същия цвят като фон дьо тена.

Според някои гримьори нанасянето на коректор преди фон дьо тен е правилната последователност. Според тях това намалява риска от неговата очевидност.

Според други, прилагането на коректор преди поставянето на фон дьо тен е неправилна, тъй като нанасянето на грима върху коректора ще го размаже по кожата, което ще доведе до отслабването на ефекта му. Вместо това, първо е добре да поставите основата на лицето и едва след това да покриете дефектите или подчертаете ефектите. Прилагането на коректора върху основата и след това смесването му с основният цвят по възможност с четка, ще гарантира красив и дълготраен грим.

Както и да нанесете коректора, един от основните признаци, че сте се справили чудесно, е да не бъде забележим.

Kozmetikata.com