Свободно време

НДК събира любителите на книгите

  • 14.12.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, НДК събира любителите на книгите

45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал са основните литературни събития през декември. Панаирът и фестивалът, организирани от Асоциация "Българска книга", се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на културата и ще продължат от 12 до 17 декември.

Панаирът на книгата започва през 1967 г., когато София става петият град в Европа, домакин на литературен форум от такъв мащаб. При известни прекъсвания, тази година е неговото 45-о издание, в което участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това превръща Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Фокус на петото издание на Софийския международен литературен фестивал ще са автори от страните от Вишеградската четворка. В програмата гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България домакинстват срещите разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др.