В четвъртък, 25 юни, L’Oréal представи нова програма за устойчивост, включваща прехода до 2030 г. към напълно рециклирана опаковка и стартирането на механизъм за показване на въздействието на продуктите върху околната среда и социалните дейности.

След подобни съобщения от други гиганти за потребителски стоки, като Unilever, водещият световен производител на козметика, който притежава портфолио от 36 марки, постави нови количествени цели за 2030 г. за борба с изменението на климата. „L’Oréal ускорява трансформацията си към модел, зачитащ планетарните граници“, казва компанията в изявление.

В неотдавнашен доклад консултантската фирма за устойчивост Quatis оцени приноса на козметичната индустрия към глобалните емисии на CO2 между 0,5% до 5%.

Намален отпечатък върху околната среда

До 2025 г. всички обекти, експлоатирани от L’Oréal, ще бъдат неутрални по отношение на въглерода благодарение на подобряването на тяхната енергийна ефективност и използването на 100% възобновяема енергия.

Освен това до 2030 г. 100% от пластмасите, използвани за опаковане на продуктите на L’Oréal, ще бъдат или от рециклирани, или от биологични източници, съобщиха от компанията. По-рано тази година групата пусна под марката La Roche Posay първата туба, включваща картон, като по този начин намали с 45% количеството пластмаса, необходимо за производството й, в сравнение с конвенционална тръба.

L’Oréal също така се ангажира да намали с 25% на крайния продукт в сравнение с 2016 г. своите цели емисии на парникови газове (и с 50% емисиите, свързани с техния транспорт).

В допълнение групата ще въведе механизъм „Етикетиране на въздействието върху околната среда и социалното въздействие“. Етикетирането ще включва оценка по скалата от А до Е, като продуктът „А“ се счита за „най-добър в клас“ по отношение на въздействието върху околната среда. Методът е одобрен от независими научни експерти, а данните са потвърдени от Бюро Веритас Сертификат, независим одитор. Етикетите и резултатите ще бъдат достъпни на уеб страниците на продуктите.

Първата марка, приложила новата методология от 2020 г., е Garnier за своите продукти за грижа за косата, трета марка за красота в световен мащаб и лидер на пазара във Франция. Това етикетиране постепенно ще бъде разширено и до други страни, марки и продукти на L’Oréal.

„Това е истинска трансформация на начина, по който L’Oréal създава формули, извлича суровини, прави опаковки и произвежда продукти във фабриките си“, заяви изпълнителният директор на групата Жан-Пол Агон пред AFP.
Принос за решаване на предизвикателствата в света

В допълнение към тези количествено определени цели, L’Oréal ще подкрепя също така действия, извършвани от НПО за справяне с неотложни социални и екологични проблеми с два приоритета: климат и жени в уязвими ситуации.

Следователно L’Oréal ангажира 50 милиона евро за финансиране на проекти за възстановяване на повредени естествени морски и горски екосистеми чрез фонд, наречен L’Oréal Fund for Nature Regeneration. Други 50 милиона евро ще бъдат насочени за финансиране на проекти, свързани с кръговата икономика.

В крайна сметка, за да помогне на уязвимите жени, L’Oréal също създава благотворителен фонд за 50 милиона евро. Той ще подпомага теренните организации и местните благотворителни организации в техните усилия за борба с бедността, ще помогне на жените да постигнат социална и професионална интеграция, ще предостави спешна помощ на жени бежанци и инвалиди, ще предотврати насилието над жени и ще подкрепи жертвите.

„През последното десетилетие ние дълбоко преобразихме нашата компания, поставяйки устойчивостта в основата на нашия бизнес модел. С новите си ангажименти навлизаме в нова фаза на ускоряване на тази трансформация: надхвърляйки прякото ни въздействие върху околната среда, помагайки на потребителите да правят по-устойчив избор, както и да генерираме положителен социален и екологичен принос “, завърши Александра Палт, L’Oréal Главен директор по корпоративна отговорност.

През 2019 г. L’Oréal генерира продажби от близо 30 милиарда евро. В края на годината групата вече има 35 въглеродни неутрални обекти (което означава, че използват 100% възобновяема енергия), включително 14 фабрики. Освен това 85% от продуктите, създадени или реновирани през 2019 г., имат подобрен екологичен и социален профил.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *