Лесно е да оставите размера на храната си извън контрол, освен ако не следвате някои от тези съвети за контролиране на размера на порциите. Съвсем очевидно е, че размерите на порциите в ресторанта са извън контрол, но изглежда това се случва все по-често и у дома. Често виждам много клиенти, които ядат много малко през целия ден и след това смятат, че могат да компенсират тази липса на хранене чрез големи порции през нощта. За съжаление това не е така. Вашето тяло се нуждае от най-много гориво през целия ден, през времето, когато сте най-натоварени и най-активни; много хора обаче са склонни да ядат най-голямото си хранене в края на деня, когато са най-малко активни и са най-заседнали. Големите размери на порциите могат да доведат до увеличаване на теглото с течение на времето, ако не се коригират и намалят бързо. Следвайте тези съвети за контролиране на размера на порциите, за да предотвратите бъдещо наддаване на тегло и евентуално да се предпазите от заболявания, свързани с теглото!

 

1 Мярка

Един от най-добрите съвети за контролиране на размера на порциите е да започнете да измервате храната си. Не, не казвам, че трябва да измервате храната си до края на живота си, но само за около седмица или докато очите и мозъкът ви започнат да разбират как изглежда правилната порция. Използвайте мерителни чаши за неща като ориз, тестени изделия и други зърнени храни и мерителни лъжици за мазнини като зехтин, масло, мазане, дипове и ядково масло. След като започнете да научавате отново как изглежда истинската порция и колко калории има в тази порция, може да откриете, че е по-малко вероятно да продължите да трупате високо чинията си.

 

2 Яжте бавно

Друг съвет за контролиране на размера на порциите ви е да намалите темпото, когато ядете. Необходими са около двадесет минути на мозъка ви, за да настигне стомаха ви, така че забавете темпото на хранене, за да може мозъкът ви да разбере, че сте сити, преди да е станало твърде късно. Всички сме изпитвали вината и болестта от това какво е да преяждаш. Като хапвате по-бавно с повече почивки между тях, ще позволите на мозъка ви да каже на тялото ви, че сте сити, вероятно още преди да сте приключили с храненето. Няколко предложения да се храните по-бавно включват участие в разговор, докато ядете, или просто бъдете по-внимателни по време на хранене.

 

3 Не яжте директно от опаковката

Сигурен начин за преяждане е да ядете директно от контейнера за храна. Вместо това разпределете това, което планирате да ядете, директно от чантата, кутията, контейнера и т.н. в чиния или купа и сложете останалото. Често се оказва, че ядем просто защото храната е пред нас. Ако извадите само това, което възнамерявате да ядете, и приберете останалото, вие премахвате изкушението да ядете нещо, защото то стои пред вас.

 

4 Не изпълнявайте няколко задачи едновременно, докато ядете

Освен участието в смислен разговор лице в лице, всичко останало трябва да отложите, докато не приключите с храненето. Неща като работа на компютър, гледане на телевизия, говорене по телефона, проверка на акаунтите ви в социалните медии, шофиране и т.н. всички те отнемат фокуса ви от храненето, което не позволява на ума ви да разбере напълно колко храна ядете. Не знам за вас, но аз съм ял цяло хранене, докато чета статия или правя нещо безсмислено, без дори да осъзнавам, че съм приключил с почти цялото си хранене. Ястията трябва да се вкусват и да се наслаждават, за да позволите на ума и тялото ви да обработят напълно количеството храна, което ядете.

 

5 Сервирайте по-малки порции

Това може да изглежда като безсмислено, но всъщност е едно от най-трудните за изпълнение. Опитайте се да си сервирате малко по-малко, отколкото предполагате, че всъщност ще изядете, за да започнете бавно да намалявате общия размер на порциите и калориите. Храни като зърнени храни, ядки, семена, ядкови масла и други мазнини наистина могат да добавят, дори в малки количества. Например, ако правите сандвич с фъстъчено масло и просто го намазвате, колкото и да ви изглежда добре, може да си сервирате много повече калории, отколкото всъщност си представяте. Когато научите, че една супена лъжица фъстъчено масло има около 100 калории, може да се научите да накарате една супена лъжица да отиде малко по-далеч!

 

6 Използвайте по-малки чинии

Чудесен начин да ви подмами да мислите, че ядете повече храна, отколкото всъщност е да сервирате храната си в по-малки чинии, купи, чаши и т.н. Използването на по-малка чиния или купа прави по-малко количество храна (и следователно по-малко калории !) изглеждат повече. Използвайки тази тактика, можете лесно да започнете да намалявате размера на порциите си, без дори да пропуснете храната!

 

7 Не е нужно да се присъединявате към клуба за чиста чиния

Независимо от това, което ви е научила баба ви, не е нужно да се присъединявате към клуба за чисти чинии! Въпреки че баба ми беше най-добрата дама, докато растяхме, тя винаги ни възнаграждаваше за това, че сме част от клуба на чистите чинии. Знам, че тя само ни насърчаваше да ядем всичките си зеленчуци, но сега, като професионалист по хранене, осъзнавам, че това учи хората да ядат, докато храната свърши, вместо да слушат собствените си сигнали за глад. Когато се чувствате сити, отблъсквайте се, независимо какво казва някой. Винаги можете да запазите останалото за по-късно!

Когато става въпрос за контролиране на размера на порциите, това е постоянно предизвикателство, с което всички трябва да се изправим. Винаги препоръчвам на клиентите си първо да се наситят с богати на хранителни вещества храни, преди дори да посегнат към нездравословните храни. По този начин вие ядете повече от добрите неща и по-малко от лошите неща; но имайте предвид, че това, че е здравословно, не означава, че е без калории! Как контролирате размера на порциите си? Имате ли отключваща храна, която след като започнете да ядете, просто не можете да спрете?

 

От Ашли по Allwomenstalk

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *