Ако изведнъж попаднете на картофен чипс и други солени храни, може да има нещо, което да се случва в тялото ви, освен просто да искате нещо вкусно да хапнете. Желанието за сол може да възникне по много различни причини, от дехидратация до стрес и ПМС.

„Като цяло, солта е пристрастяващ аромат и ние сме проектирани като хора да я жадуват, тъй като е необходимо за оцеляването“, казва Ейми Шапиро, диетолог, който работи в собствената си частна практика в Ню Йорк и е също така специалист по хранене за Daily Harvest. „Така че, когато нямаме достатъчно, тялото ни ще покаже истински симптоми за солено“

Ето и 7 причини, поради това да искате солени храни:

1. Вие сте дехидратирани. Дехидратацията е доста често срещана причина за много видове храна, включително сол. Стефани Греунке, регистриран диетолог, обяснява, че свързаните с дехидратацията апетит за солено може да се появи по различни причини. Налице е очевидното – може би не пиете достатъчно течности, но има и по-малко очевидни причини, като например ако имате работа със стомашен рефлукс или друго заболяване, което ви кара да повръщате. Сутрешното гадене може да бъде друг виновник сред бременните майки, добавя тя.

„Често пъти жаждата е маскирана от глад“, обяснява Аманда А. Костро Милър, диетолог, базиран в Чикаго. „Също така, солта и солените храни стимулират жаждата, така че ако желаете нещо солено, тялото ви може да просто да иска вода.“

2. Работихте интензивно.
Когато се потите, количеството сол в тялото постепенно се изчерпва. Така че твърдото състояние на въртене или тичане, когато ви капе с пот, може да намали нивото на сол в тялото ви до точката, в която трябва да се попълни. Естественият отговор на организма на тази загуба на натрий може да ви накара да жадувате за сол, особено ако работите във влажна среда или за период, който продължава един час или повече, обяснява Шапиро.

3. Вие сте под много стрес.

Когато сте под силен натиск, тялото ви не реагира само психически и емоционално, а и физически, а това може да включва глад за солени храни.

„Следващия път, когато желаете солени храни, спрете и преценете нивата на стрес“, препоръчва Костро Милър.

4. Вие не сте в добро здравословно състояние.

Желанието за сол е често срещано явление в живота и често не сигнализира за нещо твърде сериозно в тялото ви, но някои заболявания могат да ви оставят с повече желание за сол, отколкото обикновено. При група бъбречни заболявания, наречена Bartter Syndrome, бъбреците не функционират правилно, което води до дисбаланс на натрий, хлорид и калий в организма. Костро Милър казва, че това може да доведе до необичайно ниски нива на натрий, които могат да допринесат за тези апетити, тъй като тялото работи за възстановяване на нивата на натрий в организма.

Друго здравословно състояние, което може да ви накара да жадувате за солени храни, е болестта на Адисън, която е форма на надбъбречна недостатъчност. При това заболяване тялото не успява да създаде достатъчно кортизол, който е съществен хормон, който помага на организма да изпълнява важни функции като реакция на стреса и регулиране на кръвното налягане.

„Това може да доведе до жажда за сол, тъй като храненето и увеличаването на нивата на сол ще повишат кръвното налягане до нормални нива“, казва Шапиро. Националният институт по здравеопазване съобщава, че някои хора с надбъбречна недостатъчност трябва да консумират диета с високо съдържание на натрий.

5. Имате предменструален синдром (PMS).

Ако забележите, че в продължение на седмица или половина се появява солен глад, не сте сами – много жени изпитват глад в храната през това време.

„Желанието за сол по време на ПМС е нещо, което се дължи на хормонални промени и колебания“, обяснява Шапиро.

Клиника Кливланд препоръчва да се намали количеството сол и да се увеличи приема на вода през това време, ако изпитвате подуване, подуване на ръцете или тежест в гърдите.

6. Храната ви е с доста сол.

„Понякога нашите апетити са само продукт на нашето диетично поведение“, казва Костро Милър. „Ако искате сладка храна, погледнете сегашната си диета, за да видите дали тя се състои от много преработени и бързи храни.“

Грюнке добавя, че солената жажда може да бъде обичайна. „Ако небцето ви се използва за по-солени храни, ще пожелаете по-големи количества сол, отколкото някой, който обикновено се храни с диета с по-ниско съдържание на натрий“, казва тя.

7. Тялото ви жадува за сол.

Нашите тела се нуждаят от сол, за да функционират правилно. Натрият е компонент на сол, който ни помага да поддържаме нивата на течността, правилната сърдечна функция и много повече. Регистрираният диетолог Микеле Сидоренков обяснява, че в дните, когато храненето е основен метод за получаване на храна, е трудно да се намерят източници на натрий в природата (и все още е). Тя обяснява: „Когато откриваме сол, тялото ни ни сигнализира да ядем повече, защото е толкова жизненоважно за нашето оцеляване.“

по Beth Krietsch

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *