Калият е жизненоважен минерал и електролит за вашето тяло.

Той помага да се поддържа нормално кръвно налягане, транспортира хранителни вещества в клетките ви и поддържа здрави нервни и мускулни функции.

Адекватният прием (AI) за калий е 4 700 mg при здрави индивиди, но за съжаление, повечето хора не получават достатъчно калий чрез храните си.

Някои хора се обръщат към бананите, тъй като те са добре известни с високо съдържание на калий, един средно голям банан, който обикновено съдържа 422 mg или 9% от AI.

Но бананите не са единствените герои с калий.

  1. Авокадо

Авокадото стана изключително популярно и модерно – и с основателна причина.

Съдържащ добри мазнини, авокадото също е особено голям източник на витамин К и фолат. Едната половина на авокадо (100 грама) съдържа 487 mg калий, или 10% от AI. Ако изядете цяло авокадо, ще получите наведнъж 20% от дневните си нужди от калий.

Нещо повече, авокадото може да помогне на хората с високо кръвно налягане, на които често се казва да повишават калия и да намаляват приема на сол (натрий).

Този съвет произтича от проучване, наречено Диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH). По-нататъшни изследвания потвърждават ползите от калий за намаляване на кръвното налягане.

Авокадото, като повечето плодове, са с ниско съдържание на натрий. Половината авокадо осигурява 7 mg или само 0,5% от препоръчителния ви хранителен прием (RDI) натрий.

2. Спанак

Без съмнение спанакът е един от най-добрите зеленчуци.

Една чаша (156 грама) замразен спанак съдържа 540 mg калий, или приблизително 12% от A.

Освен това съдържа и други хранителни вещества – витамин А, витамин К, фолат и за магнезий.

По същия начин, около три чаши (100 грама) суров спанак съдържат 558 mg калий, също около 12% от AI.

3. Диня

Динята е голям, вкусен плод с високо водно съдържание.

Само два резена диня ще ви дадат 640 mg калий, малко под 14% от AI.

Същият размер на порцията съдържа също 172 калории, 44 грама въглехидрати, 3,4 грама протеини, 0,8 грама мазнини и 2,2 грама фибри (10).

Освен това е чудесен източник на витамини А и С, както и магнезий.

4. Бял боб

Въпреки че бананите са най-известни със съдържанието си на калий, една чаша (179 грама) от всеки от тези зърна има два пъти повече калий от един банан. Една чаша варен бял боб ви дава 829 mg калий – огромни 18% от AI.

Една чаша също осигурява 28-61% от RDI за различни витамини от група В. Освен това белият фасул е чудесен източник на протеини на желязо и растителна основа.

Белият фасул е невероятно универсален и лесно може да бъде добавен към вашата диета, например като съставка за салати или яхнии.

5. Черен боб

Черният фасул, известен още като костенурски боб, е основна храна в Централна и Южна Америка.

Те често се използват в бурито и супи.

Въпреки че в белия фасул може да има повече калий от черния боб, последният все още е чудесен източник на калий. Една чаша (172 грама) черен боб ви дава 611 mg, или 13% от AI.

6. Картофи

Един картоф (136 грама) може да осигури 515 mg калий, което е 11% от AI.

Всъщност едно проучване съобщава, че картофите са най-добрият хранителен източник на калий, като се изчислява, че малък печен картоф осигурява 738 mg калий, или почти 16% от AI.

Съществуват обаче много различни сортове картофи и тяхното съдържание на калий може да зависи от почвата, в която се отглеждат.

Тъй като картофите се ядат ежедневно в много части на света, те може да са ключов принос за приема на калий в диетите на хората.

Kozmetikata.com

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *