Когато става дума за суета, най-често споменаваме жените. В дамския речник думи като бръчки, наднормено тегло, захабена кожа, косопад… са абсолютно забранени. Всяка от нас обикновено предпочита да се прави, че не съществуват и въпреки това пазарът на разкрасяващите продукти и процедури непрекъснато расте.

Всичко до тук смятам, че е вярно. С една разлика. Потребители и клиентите на салоните за красота и клиниките за козметична хирургия не са само жените. Суетата не е само женски приоритет. Много представители на силния пол се търсят всевъзможни варианти само да могат да се чувстват харесвани.
С развитието на медицината никак не е случайно, че и двата пола имат желание и дори необходимост да се изглеждат толкова млади, колкото се и чувстват.

Според хирурзите има две основни причини, които могат да накарат един мъж да легне на операционната маса с цел разкрасяване:
– да изглежда достатъчно млад, за да бъде конкурентен на работното си място
– да запази образа си на здрав и привлекателен представител на пола си.

Същаствуват 6 хирургични процедури, до които мъжете прибягват най-често: ринопластиката, трансплантацията на коса, блефаропластика, гинекомастия, липосукция и инжектиране на ботокс.

1. РИНОПЛАСТИКА

Най-общо казано това е корекция на носа – целта е или промяна на формата или на размера. Също като жените, и мъжете, които избират да се подложат на подобен вид корекция, желая идеален нос – много правилен и фин.

В зависимост от това колко голяма трябва да бъде промяната, ринопластиката може да бъде „отворена“ или „затворена“ процедура. „Отворената“ техника прави работата по-лесна, но в действителност тази процедура е много инвазивна, а постоперативното възстановяване – по-бавно. При „затворената“ техника не се реже. Много хирурзи предпочитат втория вариант, поради факта, че възстановяването е по-бързо и пациентите приемат процедурата по-лесно.

Ринопластиката може да се извършва с упойка – както цяла, така и частична. Възстановяването трае до няколко седмици.

2. ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА КОСА

Това е сравнително нова процедура, включваща „присаждането“ на коса и импланти върху оплешивели вече части от скалпа. Подходяща е при естествено оплешивяване, както и при случаи на загуба на коса поради други причини – заболяване, например.

По време на процедурата, хирургът трансплантира космени фоликули, имитиращи естествена коса. Понякога са необходими няколко операции, за да бъде завършено начинанието.

Много е важно да бъде избран опитен хирург за тази интервенция. Често се извършва под местна упойка. Непосредствено след това е възможно да се изпитва известен дискомфорт за около 3 седмици.

3. БЛЕФАРОПЛАСИКА

Блефаропластиката представлява пластика на клепачите. Целта е да се премахне увисналата кожа, придавайки по-будно и живо изражение на очите. Успехът от лифтинга на очите е явен – дава значително по-свеж външен вид.

Освен изпъване на клепачите, по време на тази процедура дебелите възглавнички под повърхността на кожата около очите също могат да бъдат премахнати.

Блефаропластиката може да бъде извършена под цялостна или локална упойка. Възстановяването трае от две до три седмици.

4. ЛИПОСУКЦИЯ

Липосукцията е предпочитана от мъжете, поради възможността да върнат добрата форма на тялото си, да намалят брадичката и да забравят двойната гуша. Три от слабите места на мъжете са врата, корема и „любовните дръжки“.

При традиционната липосукция се изсмукват мазнини и флуиди чрез вакуум, като изцеждане на тубичка – белезите от тази интеревенция са минимални. След липосукция се носят специални свиващи дрехи. Много е важно стриктно да се спазват инструкциите на хирурга за следоперативния период.

Много от тези процедури се извършват под местна упойка.

5. ГИНЕКОМАСТИЯ

Терминът „гинекомастия“ идва от гръцки и значи „като с женски гърди“. Много мъже страдат от това, че гърдите им са твърде развити. Гинекомастията може да им помогне да имат по-мускулест гръден кош.

Чрез тази процедура излишните мазнини, част от меката тъкан или кожата просто се отстраняват. Резултатът е по-добре оформен гръден кош.

Поради това, че гинекомастията е инвазивна процедура се извършва под пълна упойка. Възстановяването е от 2 до 3 седмици, но могат да минат три или повече месеца преди да се видят крайните резултати.

6. БОТОКС

Целта на ботокса е да изглади бръчките на челото, тези около очите, на врата и дори на ръцете.

Ботоксът парализира мускулите на мястото, на което е инжектиран и така изглажда бръчките.

Процедурата трае от 10 до 15 минути.


От Гергана Кангалова

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *