Премахването на белезите е сложен и дълъг процес. Независимо дали те са се появили от случаен инцидент, хирургична намеса или са в резултат от възпаление, предизвикано от акне, те се нуждаят от специална грижа.

За белези по кожата на лицето приемаме всички дълбоки вдлъбнатини и неравности, които са физически непривлекателни. Белегът се появява в следствие на новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура.
Формата и големината му зависят от вида на увреждането.

Цветът на белега се определя от давността му – розов или червен при по новите белези и избледняващ при по-сарите.

За заличаването на белези се използват козметични средства за регенерация на колагена и еластина, както и такива, които премахват горния слой на кожата и помагат за обновяването му.

Gamma Hydroxy™ крем за реконструкция на кожата от Skin Doctors
Gamma Hydroxy™ е като действащ във времето химически пилинг. Ефективен преструктуриращ крем, с продължително действие върху кожното обновяване, който в продължение на 24 часа изглажда бръчките, намалява порите, луничките, пигментацията и подобрява състоянието на белезите върху кожата.

Серум за лице с 96% екстракт от охлюви микрофилтриран LOOM
Серумът е подходящ за всеки тип кожа, дори и чувствителната. С формула с 96% микрофилтриран екстракт от охлюви, отглеждани във ферми в Италия. С хидратиращо и стягащо действие. Видимо намалява бръчките и освежава тена. Ефективен срещу пигментни петна и белези.

SCAREX силиконов гел против белези от BIOTRADE
SCAREX гел е уникална комбинация от високоплътни медицински силикони с Провитамин B5 и Витамин Е, които имат бързо изглаждащо и възстановяващо действие върху кожата. Скарекс е силиконов гел за заличаване на белези и намаляване на зачервяването след лазерни процедури. Предназначен за белези предизвикани от травми, хирургични операции, изгаряния и др. Може да бъде използван върху всички части на тялото – лице, сгъвки и стави. Скарекс гел спомага за изравняването и изглаждането на белега, поддържайки еластичността и хидратацията на засегнатото място. С

SCAR RETREAT CREAM – крем при белези от хирургия и за много чувствителна кожа от Bergman Beauty Care
Мултифункционален възстановителен крем. Създаден е от специалисти на Клиники за Красота Бергман за лечение на белези, успокояване на иритирана (раздразнена и зачервена) кожа и интензивно лечение на проблемни зони.
Основните индикации са:
• възстановяване на наранена кожа,
• подобряване на състоянието на белези,
• успокояване на възпалена кожа (при изгаряния, дерматити, след бактериални и вирусни инфекции) и възстановяване на функционалното състояние на кожата.

SEBIACLEAR CICAPEEL Концентриран Гел, елиминиращ възпалителните лезии от SVR

Sebiaclear cicapeel елиминира и изсушава възпалителните лезии (пъпки, папули, пустули и др.) след 24-часова употреба. Има антибактериално и противовъзпалително действие. Намалява и предотвратява появата на белези вследствие на акне. Концентриран гел с приятен аромат.

Крем против белези Sodermix от SODERMIX
Клинично доказана ефективност при стари и нови белези, след лазер терапия, резултат на първия месец, след химични пилинги. Подходящ при превенция и третиране на келоидни и хипертрофични белези, при третиране на сърбеж (пруритус) при хронични дерматологични заболявания, при превенция и третиране на фиброза след лъчетерапия.

А ето и някои натурални масла, които дават допри резултати при третиране на белези.

Шипково масло
Шипковото масло е уникално растително масло, което съдържа естествена ретиноева киселина (витамин А), Омега-3 (33%), Омега-6 (44%), Омега-9 (14%), антиоксиданти – флаваноиди, бетакаротени; други витамини – С, Е. Използва се за суха кожа; при белези и петна (белези от хирургически операции, наранявания, порезни рани, акне, дерматити и други кожни дефекти), кожни изгаряния, стрии, бръчки и пигментация. Има регенериращ и подмладяващ ефект.

Kozmetikata.com