Повечето от вас, които се занимават с домашна козметика, със сигурност обичат разходките сред природата и сами да си набавят нужните билки и други суровини за приготвянето на кремове, маски за лице и коса и др.
   
Билките се срещат навсякъде по полето, ливадите, нивите, склоновете и горите и пълнят въздуха с разнообразните си аромати. Достатъчно е да ги познаваме, за да си набавим през лятото и есента покрай разходките много полезни билки.
   
Има, обаче, някои правила, които трябва да спазваме при събирането, сушенето и сваряването на билките.
При събирането трябва да бъдем милостиви  към природата и да не ги изваждаме с корена, за да пораснат отново следващата година. Трябва да знаем точно коя част от растението ни е необходима и да събираме само нея. При събирането на листа и цветове трябва да внимаваме да не чупим клоните.
   
Билките събираме само в сухо време, най-добре на обяд или след обяд, но никога след роса или след дъжд. Листа се събират обикновено, когато растението е в пълен цъфтеж; плодовете и семената малко преди пълното узряване; корени и издънки се събират рано на пролет или на есен.
   
Преди изсушаване събраните билки и плодове се почистват добре. Изобщо чистота трябва да се спазва през цялата манипулация на събиране, приготвяне и употреба. Много внимателни трябва да бъдем при събирането на отровни растения. Те се събират и сушат отделно от останалите.
   
Събраните билки се сушат веднага, но не бързаме да ги прибираме преди да са изсушени добре.
Билките се сушат на сянка, на сухо място и не ги оставяме на земята, където се прашат. Сушенето става бавно и внимателно, за да се запазят летливите ароматни вещества.
   
Билките никога не се събират за няколко години, а само за една, тъй като ако стоят по-дълго действието им намалява. Сваряването също трябва да става по такъв начин, че да не се губят от ценните летливи вещества – в затворен съд за определено време или само да ги попарваме.
   
След като научихте основните правила, с които сами да попълните шкафа за вашата козметика, ви желаем приятно и успешно приготвяне на природните козметични продукти, рецепти за които сме давали и ще продължим да издирваме и изпробваме действието им за вас.


От Диана Стойнова