Според диетолози пресните краставици трябва да присъстват ежедневно на трапезата, тъй като те участват активно в храносмилането и спомагат за ускоряване на метаболизма, което води до отслабване.

От друга страна пресни краставици се препоръчват за освежаване на дъха, тъй като съдържат вещества, които неутрализират действието на бактериите в устата, отговорни за неприятния дъх.

Институтът по медицина препоръчва на мъжете да получават 120 мкг витамин К на ден, а жените – 90 мкг. Една краставица осигурява 50 микрограма от това хранително вещество, което дава около половината от дневните нужди. Витамин К помага правилно на кръвосъсирването, като намалява риска от прекомерно кървене. Също така взаимодейства с калций за изграждане на костен материал. Хората с по-високи нива на витамин К са склонни да имат по-голяма костна плътност, отбелязва Медицинският център на Университета в Мериленд.

Добавянето на краставица към салатата и сандвича допълват вашата диета с различни витамини и минерали. Краставицата снабдява с около 10% от дневните нужди от магнезий, фосфор и калций, както и с витамин С, тиамин, рибофлавин и витамин В6. Тези хранителни вещества работят заедно, за да поддържат във форма нервната система, мускулите, метаболизма, имунната система и костите силни.

Според последни изследвания краставиците имат и свойството да потискат активността на раковите клетки в кръвта на човек. Те почистват съдовете от отложените плаки по стените им и помагат за синтеза на инсулин.

Киселите краставички също имат своите ползи. Учени от Университета в Мериленд са открили връзка между ферментирали хранителни продукти и проявите на социофобия (болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации). При участници в изследване, които редовно се хранят с кисели краставички и други туршии е установено по-ниско ниво на невротизъм, отколкото при хора, които не обичат кисели туршии. Изследователите твърдят, че пробиотиците от ферментирали продукти, нормализират чревната микрофлора. Вероятно това спомага за понижаване на нивото на тревожност.