Пъпките по скалпа са често срещано явление. Този дефект на кожата засяга както жени, така и мъже и може да се появи на всяка възраст. За лечението му е необходимо да се проучи точната причина и тогава да се търси начин за третирането на пъпките.

Тъй като пъпките са скрити в косата появата им не е толкова стресираща, като акнето по лицето. Въпреки това този проблем трябва да бъде решен, за да не доведе в последствие до по-големи беди и неудобства.

Също така подобно явление прави грижата за косата трудна, тъй като пъпките могат да се разранят и възпалят, при миене или ресане на косата. Често се появява и неприятен сърбеж.

Причините за акне в косата могат да бъдат различни – от липсата на хигиена до хормонални и хранителни разстройства. Те също варират в зависимост от възрастовата група.

Пъпки при най-малките
При кърмачетата появата на пъпки по скалпа се дължи най-често на храната, която поглъща майката. Решението за лечението е най-вече промяна в хранителния режим на майката.

При децата
За малките деца най-честата причина за поява на пъпки в косата е алергична реакция – към нов хранителен продукт, продукти като шампоани, перилни препарати, домакински продукти, лекарства и дори дрехи и играчки. Не трябва да се изключва пъпките да бъдат знак за началото на някаква болест, като например варицела. Правилната диагноза може да бъде направена само от педиатър.

При тийнейджърите

Те са най-рискова група, появата на пъпки в различни части на тялото се свързва с началото на пубертета. В тази възраст активността на мастните жлези е особено повишена. По тази причина пъпки се появяват не само по скалпа, но и на други части на тялото (лице, гърб, гръден кош). Запушените пори причиняват възпроизводство на патогенна микрофлора във вътрешността на космените фоликули, което води до възпаление и акне по скалпа. Като правило тийнейджърското акне напълно изчезва до 18-20 години.

Хормонални причини
Бременните жени или жените преди цикъл често страдат от акне поради хормонални нарушения. Тези нарушения обаче могат да възникнат и на фона на различни патологии, по-специално ендокринни проблеми. Пъпките също могат да бъдат причинени от приемането на стероидни лекарства, които често се предписват срещу автоимунни заболявания.

Други причини
Сред честите причини за акне на скалпа може да се спомене липсата на лична хигиена или нейният излишък. Обърнете внимание на шампоана си или друг продукт за грижа за косата, които използвате. Трябва да миете косата си всеки втори ден, или ако косата ви е мазна или често използвате стилизиращи продукти, трябва да измивате косата си ежедневно, за да предотвратите запушването на мастните жлези.
Пъпките също могат да бъдат причинени от вътрешни проблеми и имунни заболявания, например проблеми с храносмилането, дължащи се на излишък от шоколад, мазна храна или чернодробни проблеми, произтичащи от употребата на антибиотици.
Също така пъпки по скалпа може да се дължат на механични фактори, например носенето на тесни шапки или навик за чоплене на кожата на главата.
Още причини могат да са стрес, умора и депресия.

Начини за третиране на пъпки на скалпа
След като определите причината за кожните проблеми, можете да продължите с лечението. Тъй като този феномен е известен от векове, има не само съвременни, лечебни начини на лечение, но и огромен брой рецепти от домашната козметика и медицина. Невъзможно е да ги изброим всички, но ще се спрем на някои от най-популярните.

Най-известната съставка за намаляване и отстраняване на акнето по скалпа е алое вера под всякаква форма: прясно нарязани листа, гел, мехлем, шампоан и дори консервиран сок!

Продуктите съдържащи козметична глина или хума също могат да помогнат да намалите акнето по скалпа, а също така ще направи косата ви блестяща и силна. Можете да добавите различни етерични масла, които ще подсилят косата ви и ще изсушат скалпа.

Измиването на косата с катранени сапуни е едно от най-популярните лечения. За да изсушите пъпките и почистите кожата около тях може да използвате камфоров или салицилов спирт.

Ето и някои домашни маски за скалпа
Пригответе маска от 2 с.л. мед и 1 ч.л. канела. Смесете съставките и нанесете сместа върху скалпа. Останете така в продължение на двадесет минути и изплакнете. Правете тази маска два пъти седмично.

Ябълковият оцет също помага за борба с акнето. Смесете 100 мл оцет със същото количество вода и изплакнете косата. След 5-7 минути отново изплакнете косата, но с чиста вода.

Маслото от чаено дърво, добавено към шампоана или маската за коса, ще ви помогне бързо да премахнете акне и други пъпки по скалпа. То може да се използва както за лечение, така и за профилактика.

За ексфолиация на кожата, подновяване на клетките и намаляване на възпаленията могат да се използват антибактериални мазила и кремове, които могат да бъдат закупени във всяка аптека. Те трябва да се нанасят на скалпа веднъж или два пъти на ден и дават отлични резултати в рамките на един месец след началото на прилагането им.

Ако пъпките по скалпа не са много и ви причиняват дискомфорт, сърбеж или болка или не можете да определите причината за тях, трябва да посетите дерматолог, който ще ви прегледа и ще ви насочи към правилното лечение.

Полезни съвети за превенция и отстраняване на пъпките по скалпа
1. Приемайте повече витамити и пийте бирена мая. Тя ще очисти тялото от токсините, честа причина за появата на пъпки.
2. Никога не стискайте пъпки по скалпа. Това може да стане причина за инфекция, което ще предизвика повече сърбеж и болка.
3. Правете тестове за алергия, преди да опитате нова козметика или нова храна и обръщайте внимание на възможните алергени, описани на етикетите.
4. Изберете правилен продукт за измиване на косата си и го използвайте толкова пъти, колкото е необходимо.
5. Редовно измивайте със сапунена вода гребените и четките си за коса. Често перете шапките и кърпите си.
6. Обърнете внимание на това с какво се хранине. Яжте повече сушени сини сливи, зърнени храни, сурови плодове и зеленчуци, съдържат фибри, полезни за червата. Вашата диета трябва да съдържа пълнозърнест хляб и ферментирали млечни продукти.
7. Не злоупотребявайте с алкохол, люто, горещи сосове и подправки, сол и захар.
8. Защитете главата си от пряка слънчева светлина.
9. Укрепете имунната си система.
10. Пийте повече вода (7-8 чаши на ден), зелен чай и пресни сокове.

Kozmetikata.com