Излишъкът на меланин е основната причина за тъмни петна по кожата. От какво се получават пигментните петна и как с професионална козметика да се справим с тях, може да научите от другите наши статии. Тук ще предложим няколко домашни маски за лице с лимон, особено продходящи за третиране на кожа с хиперпигментация.

Лимонът прави кожата блестяща и премахва излишния себум и замърсявания. В комбинация с други съставки, може да намали и тъмните петна по лицето.

Лимон с магданоз
Магданозът сам по себе си намаляване на тъмните петна по кожата, като същевременно изравнява тена. В комбинация с лимот маската е отлична.
Пригответе си 1 чаша нарязан магданоз, 1 чаша вода и 1 лъжица лимонов сок. Кипнете магданоза във водата за 10-15 минути. Изцедете сместа и добавете лимоновия сок. Оставете сместа да се охлади и я нанесете върху кожата. Оставете я в продължение на 30 минути, след което измийте лицето с вода.

Лимон с куркума и мляко
Куркумата има антисептични свойства и също намалява тъмните петна по кожата. Разбъркайте 1 с.л. куркума на прах, ½ с.л. лимонов сок и 1 с.л. прясно мляко до получаване на хомогенна смес. Нанесете маската върху лицето и оставете да действа 10 минути. Изплакнете лицето и подсушете.

Лимонов сок с кокосово масло
Кокосът е силен антиоксидант. Той изравнява и тена.
Смесете 2-3 капки кокосово масло с 1 с.л. лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете сместа върху лицето. Оставете да преседи 20 минути и изплакнете.

Краставица с лимонов сок
Краставицата има избелващи свойства, тя допринася и за намаляване на появата на нови петна.
Вземете сок от 1 краставица, сок от ½ лимон и 1 с.л мед. Смесете добре съставките и ги нанесете върху лицето за 10 минути. Изплакнете с хладка вода.

Кисело мляко и лимонов сок
В киселото мляко има естествени ензими, които също помагат в борбата с тъмните петна.
Изцедете малко лимонов сок и намажете с него лицето. След като изсъхне, сложете отгоре 1-2 с.л. кисело мляко. Оставете за 8-10 минути и измийте лицето с вода.

Kozmetikata.com