Хиперпигментацията, неравномерният тен или казано по друг начин петната по лицето ни не са безобидни. Ако през лятото ги приемаме като нещо естествено в резултат от излагането на слънце, то през есента, за тях, при положение, че не са изчезнали сами, трябва да се вземат сериозни мерки.

Макар и слънцето да е основният им причинител, то има и други виновници за появата им, като възрастта, хормонален дисбаланс, ползване на неподходящи козметични продукти и някои лекарства, неправилно третиране на пъпки и др. Повече за видовете хиперпигментации и причините за появата им може да научите тук.

От друга страна пигментните петна са три типа в зависимост от степента си на развитие:
1. Зараждащи се тъмни петна:
Появяват се при увеличено производство на меланин. Все още не са видими на повърхността на кожата, но правят тена неравен и мътен.
2. Видими тъмни петна
Излишъкът в производството и трансфера на меланин към кератиноцитите, както и забавеното клетъчно обновяване водят до натрупване на меланин в епидермиса и оттам до образуване на видими тъмни петна по повърхността на кожата.
3. Упорити тъмни петна
Меланоцитите се отлагат в гънките на дермо-епидермалната граница (ДЕГ). Създават се меланинови струпвания в дълбочина, които са видими и на повърхността на кожата. Тъмните петна са по-многобройни, по-тъмни и по-трудни за достигане и премахване.

Ето някои продукти за лице, които изглаждат кожата и заличават петната.

Избелващ и изглаждащ крем с Кехлибар SPF 30 Amberray Whitening Smoothing Day Cream от FARMONA
Подходящ за кожа с пигментация, неравномерен тен и загуба на еластичност. Възраст 25+. Мултифункционален дневен крем, който защитава кожата от стареене и пигментация. Активни съставки: екстракт от Кехлибар – мощен антиоксидант; SEPIWHITE™ MSH – избелващ компонент, блокиращ етапа на меланогенезата; MICROCOLLAGEN – намалява и изглажда бръчките; UV-филтри SPF30. Не съдържа парабени и минерални масла.

HYSEAC 3-REGUL SPF30 (Хисеак) Цялостна тонирана грижа срещу несъвършенства от URIAGE
Този продукт „всичко в едно“ подпомага премахването на несъвършенствата (пъпки, черни точки),изравнява тена, придавайки на кожата естествен свеж вид и ограничава появата на белези, провокирани от излагане на слънце. Ограничава появата на несъвършенства. Комплексът от UVA-UVB филтри осигурява висока слънчева защита, ограничава повторната поява на акне и предотвратява появата на белези, провокирани от слънцето. Матира кожата и изравнява тена.

LUMILOGIE 24-часова корекция на пигментните петна от LIERAC
Това е интензивна дневна и нощна грижа срещу трите типа пигментни петна. Подходящ е за тези, които търсят интензивна терапия срещу тъмните петна и тези, които искат допълнителна терапия, която да комбинират с медицинско лечение на тъмните петна. През деня кожата е разкрасена с дневния флуид, който прикрива тъмните петна с помощта на микро-седефени частици и така създава оптически ефект за съвършена кожа. През нощта епидермисът е обгърнат с нежен гел-балсам, който попива бързо, за да остави приятно усещане за свежест и да направи кожата незабавно по-гладка.

Дневен крем за изсветляване на тъмни петна, с фактор 50+ от ISISPHARMA
Продукт, действащ при борбата с тъмни петна и лунички по кожата. Съдържа Vit.C , който действа излющващо на вече натрупания пигмент. Съставките (лумискин и b-white), потискат определени ензими, предотвратявайки образуването на нови тъмни петна. Предпазва кожата от слънчевите лъчи с фактор 50+.

Мултикоригиращ крем срещу пигментация и несъвършенства в цвета на кожата PIGMENT WHITE от FILORGA
Тройна корекция на петната:
Незабавна: Кристални минерали (Борон + Нитрид).
Мощна: Изсветляващо действие на хексилресорцинола.
Трайна: Oлеуропеин – извлечен от листата на маслиново дърво (антиоксидантно действие).
Тройно озаряване на тена:
Изглаждане: Дериват на Витамин C – усилсва синтеза на колаген в кожата.
Хидратация: Полизахариди с високо молекулно тегло за изпълване с хидратация.
Ревитализиране: Регенериране и възстановяване с NCTF ® комплекс (55 активни съставки с биологичен произход).
Равномерност на тена: Контрол на цвета
Жълтеникав тен: Анти-гликационен пептид – карцинин.
Сивкав тен: Ексфолиращ глюконолактон.
Зачервявания: Успокояващ Витамин B3.

Kozmetikata.com