Признак на красота и благополучие е глатката кожа на лицето без каквито и да било несъвършенства. Но това не е толкова лесно да се постигне. Сред най-честите несъвършенства на кожата, на които ще се спрем в няколко отделни статии са разширените пори, черните точки, акнето, розацеята, тъмните петна и др. Всъщност повечето от проблемите са и взаимно свързани или в основата им седят близки причини – хормонален дисбаланс, лоша хигиена, генетична придразположеност, качество и начин на живот.

Черните точки (комедони) са преди акнето
Появата на черни точки е резултат от повишено отделяне на мазнини от кожата, които се задържат в разширените пори и се окисляват. Най-честите причини за появяването им са начина на хранене, хормони проблеми, използването на неподходяща козметика.

Когато кожата е с повишено омазняване, поради особености на възрастта и ли генетична предразположеност, това стимулира образуването на комедони, а когато мазнината не може да излезе и се появи бактерия, се образуват акне и гнойни пъпки. Ако възпалението се увеличи, може да се стигне до раздразнения и рани.

Черните точки, трябва да се отстраняват от лицето, за да не се стигне до възпаления и акне в по-късен стадии. За целта е необходима подходяща почистваща козметика, козметични продукти против черни точки и ако е необходимо посещение при козметик.

Има някои основни правила, които е добре да се знаят при появата на разширени пори, за да не се стигне до черните точки.
1. Не почиствайте лицето само с продукти на спиртна основа, защото те ще изсушат временно мазната кожа, а по-късно ще я накарат да отделя повече себум, за да компенсира загубата. Себумът в порите ще се окисли и ще се получат черни точки.
2. Преди да използвате продукт за затваряне на порите, те трябва да са почистени.
3. Почистването на порите е добре да става с дълбоко проникващ продукт, а не само със скраб, който ще почисти кожата механично и повърхностно, а порите ще останат с широки и пълни с мазнина дъна.

Подходяща терапия при черни точки е парната баня (противопоказна е при розацея и купероза). Добре е да се прави от специалист, който след това да почистис изстискане черните точки. В подобни случаи трябва много да се внимава, за да не се замърси отворената пора.

Подходящи помощници в грижите за проблемна кожа са розовото масло, лайка, здравец, хвойна, лавандула, сандалово дърво и пачули. Всички тези етерични масла имат способността да почистват порите в дълбочина и да ги стягат.

Специализирани продукти
HYSEAC K18 (Хисеак К18) Крем при мазна кожа, черни точки и запушени пори 50 мл
След използването му се наблюдава 56% намаляване на черните точки за 3 месеца. Тази лека, деликатно ароматизирана емулсия стяга и отпушва порите за по-чиста кожа, без несъвършенства. Дълбоко почиства, като ефективно отпушва порите, предотвратявайки появата на нови пъпки, благодарение на високо толерантния комплекс AHA + BHА.
Текстурата на кожата е значително по-гладка, порите – стегнати. Матира.

Маски за нос против черни точки MELT ME SOFTLY 20 броя
Melt Me Softly /разтопи ме нежно/ прави точно това, което името показва: нежно разтваряне на черните точки. Тя не ги откъсва, така че няма да ги видите на лентата, след като я използвате. Вместо това маската разтопява себума, запушен в порите ви, за да премахнете внимателно черните точки без дразнене. Поставете маската на носа си за 15-20 минути, след което внимателно масажирайте областта, за да изтриете остатъчния себум и след непрекъснато използване ще видите, че вашите черни точки започват да изчезват и порите ви започват да се свиват.

Матиращ дневен гел-серум за широки пори с мигновен ефект от AVA Laboratorium

Подходящ за хора до 35 години. Свива разширените пори, регулира и нормализира мастната секреция, предпазва кожата от образуване на акне и други възпаления, предотвратява образуването на черни точки, интензивно хидратира и подхранва, като се бори с първите бръчки.

Пластири „Clearnose“ за премахване на черни точки по лицето от LANAFORM
Почистват порите на носа и ги оставят чисти, предотвратяват бързото им замърсяване. Прави кожата гладка и приятна.

Kozmetikata.com