Прическата на детето трябва да е функционална и лесна за поддържане. Когато детето е малко, родителите могат да решат каква да е прическата му по свои причини. Обаче по-големите деца биха искали сами да определят стила си на подстригване.

Изберете стил на подстригване за своето дете.

Преди да решите какъв стил да бъде прическата, вие трябва да вземете предвид много неща.
Отговорете на следните въпроси:

– Косата на вашето дете къдрава ли е? Права? Тънка? Нормална?
– Разресва ли се лесно?
– Увредена ли е от слънце, морска вода или козметични продукти?
– Колко често миете косата на детето си?
– Колко време имате сутрин да оправяте прическата на детето?
– Имате ли аксесоари като шнолки, фибички, панделки?
– Нуждае ли се вашето дете от помощ, за да оправи прическата си?
– Спортува ли вашето дете?
– Училището на детето ви има ли правила за прическите на учениците?
Ако вашето дете е по-голямо, то може да иска само да определи своя стил на подстригване. Вие обаче трябва да го попитате следните въпроси преди да отидете във фризьорския салон:
– Искаш ли всяка сутрин да издухваш косата си със сешоар?
– Би ли искал и можеш ли да използваш козметични продукти като: гелове, спрей за коса и др.?
– Искаш ли да боядисаш косата си?
– Искаш ли да изправиш косата си?
– Използваш ли маша за навиване или ролки?
– Колко време имаш сутрин, за да оправиш прическата си?

Най-подходящи прически за момичета

Често стилът на подстригване на момичетата е по-сложен от този на момчетата. Вие можете да започнете да играете с прическата на дъщеря си, като й слагате панделки още, когато е на 6 месеца.

Палава прическа
Ако вашата дъщеря е палава, атлетична и мъжкарана, къса палава прическа в стил на актрисата Натали Портман може би ще и отива. Този тип прическа е много лесно се поддържане като изисква само малко гел и съвсем малко издухване със сешоар.

Къса подстрижка
Късата коса често стои много добре на момичета. Късата прическа се поддържа лесно и изглежда добре на всякакъв тип коса. Освен това е и много гъвкава, вие лесно можете да изправите или да навиете косата на вашата дъщеря според случая. Шнолки, фиби, ластици и панделки също могат лесно да се използват.

Дълга и прелестна
Много момичета и техните семейства предпочитат дългата коса. Тя обикновено изисква повече време за поддръжка от късата, но пък имате повече опции да експериментирате с шнолки, фиби, ластици и панделки. Дългата коса може да е къдрава или права. Косата на детето не трябва да изисква много сушене сутрин или да се поддържа с много козметични продукти, за да изглежда добре, особено за деца под 5 години.

Най-подходящи прически за момчета

Прическите на момчетата са малко по-прости от тези на момичетата. Обаче момчетата в момента имат много варианти на стилове за подстригване. Каква да е прическата на вашия син: с път по средата, обръсната отзад или малко по-дълга, за да прикрива ушите му?

Небрежна подстрижка
Най- популярна сред младите момчета е небрежната подстрижка. Вие може да я направите както вкъщи, така и във фризьорски салон. Семействата харесват небрежната прическа, защото се поддържа лесно, бързо, а много от фамилиите спестяват пари за фризьор, като подстригват момчето в къщи. Генерално дължината на това подстригване варира от ½ см до 2 см.

Равна отгоре
Тази момчешка прическа прилича на равно окосена ливада отгоре. Тя се завършва като косата в предната централна част е по-къса от косата, която е около върха и отстрани на главата. За тази прическа ще се нуждаете от  гел, за да стои косата на мястото си.

Прическа „Паница“
Прическата „паница“ е ретро стил на подстригване, която продължава да бъде модерна и сега. Името на прическата идва от техниката, по която можете да си я направите и сам. Слагате една паница на главата и всичко, което излиза под нея се подстригва. Резултатът е коса подстригана на черта на няколко см от върха.

От Диана Стойнова