Харесват ли българските мъже силни жени? Или, издигайки се в кариерата си, една силна жена в България е обречена на самота? Къде е балансът между успехите в службата и хармоничното семейство?

Разбира се, гледните точки са много. Но най-открояващата е, че катерейки се по стълбата на успеха, жената придобива характерови особености, които не се харесват на другия пол: властно поведение, способност сама да се справя с проблемите и опиянение от парите.

Дали силните и успели жени се харесват на българските мъже? След направено малко проучване се оказа, че не!

Повечето мъже, които попитахме отговориха, че искат жена, която да се грижи за къщата им и за тях. А, да, може да се занимава с нещо малко за няколко часа, но държат, когато се приберат вкъщи тя да е там и да ги чака сготвила, подредила и сложила децата да спят. Тези задължения у нас не се разминават и на жените, които работят повече от мъжете си.
Какво е това? Може би комплекс за малоценност или начин на възпитание? Българските момченца от малки се възпитават от майките си, че той е силният, той е момче и не трябва да плаче, той е мъж и трябва да изкарва парите. Често виждаме и реклами по телевизията, в които се насажда подобно поведение. Например деца играят на пясъка. Момченцето коментира: „Мимето ще стои вкъщи и ще гледа новия ни телевизор. Аз ще карам новата ни кола и ще ходя на работа.“

Е, как искаме при такова възпитание тези мъже, когато пораснат да кажат: „Аз ще те подкрепям и ще ти помагам вкъщи, а ти, моя любима, си голям директор и трябва да продължиш да се развиваш в работата си.“ Има и такива мъже, но са толкова рядко в нашата прекрасна страна, че трябва да ги търсим като диамант в купичка с цирконии.

Дори и ако една успяла жена има късмет да намери такъв мъж, тя пак трябва да внимава, да щади достойнството му. Никога да не намеква, че тя изкарва парите вкъщи и плаща сметките.

Да си припомним как стоят нещата, ако мъжът изкарва парите…

Той всеки ден намира начин да натяква на жена си, че той й осигурява храната, дрехите, телевизора и затова тя трябва да внимава как се държи. Ако някой има примери за обратно поведение нека ме обори във форума. Ще се радвам, но силно се съмнявам.
Българският мъж иска до себе си кротка жена с проблеми, които той да решава. Но не го прави благородно, без да иска нищо в замяна. Кротката женица в знак на благодарност трябва да му се подчинява до края на живота си, да му краси масата и да го боготвори.

И защото статията стана прекалено феминистка ще напиша мнението на друг мъж, като подчертая, че той е богат. „Искам до себе си равностойна жена, която да изкарва пари колкото мен. Да ми бъде равностойна и по ум и по начин на живот“.

И накрая искам да дам един скромен съвет. Човек никога не трябва да се самозабравя и да подтиска любимия до себе си, било то мъж или жена. Животът е странно нещо. Днес си на върха и печелиш много, но утре късметът може да ти изневери и да трябва да се осланяш на същия този човек, който си наричал ненужен, за да оцелееш. Затова тайната на хармоничното семейство е да уважаваш и цениш човека до себе си, независимо от това къде се намираш в момента. Дори и затова, че седи вкъщи и вечер оглася домът ви със смях и има с кого да споделиш успехите си.


От Диана Стойнова