Отпускането на кожата, намаляването на обема и появата на фини линии и бръчки допринасят за остаряването на лицето. Когато тези фактори засягат  зоната около очите , те често оказват значително влияние върху естетичния ни външен вид. Освен че прави лицето да изглежда по-старо, изследванията показват, че вариациите във  формата на веждите, позицията на клепачите и бръчките значително влияят на това, как другите възприемат изражението на лицето ни.

Зоната около очите е изключително нежна и тънка. Любопитно е, че тази зона е една от най-подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 движения , усмивки или намръщвания, което всъщност е причина и за появата на мимически бръчки.  „Първите се появяват около 25 годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожа, тъй като с годините намалява  производство на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната  околна среда ускоряват появата на бръчките. Това е моментът, когато всяка дама трябва да започне да се грижи целенасочено за кожата около очите.“ обяснява д-р Анелия Здравкова от столичната клиника Jewel Skin clinic.

Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а  изгубеният обем да се възвърне чрез различни естетични процедури. „Най-популярната сред тях е ботулиновия токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите  предизвиква нейната релаксация и изглаждане. Така наречените бръчици „пачи крак“ са заличени  за около 3 до  6 месеца.“ – казва дерматологът д-р Здравкова.
Други инванзивни процедури са мезоконците и филърите

Мезотерапията за очи е процедура, която напоследък е изключително популярна. Използва се за намаляване на  тъмни кръгове и торбички около очите поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други фактори. Извършва се чрез инжектиране  на различни по състав комбинации, съдържащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които  подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж.

Тези коктейли могат да включват и редица полезни за тази зона съставки като  хексапептиди, екстракт от  краставици, лайка, боровинки, розмарин и други . Процедурата се прилага за 6 -8 седмици с 1 сесия на всеки 2 седмици, като ефектът  се вижда след първата терапия.

Прилагането на мезотерапията за околоочната зона се увеличи  многократно последните години поради някои предимства в сравнение с останалите методи. В сравнение с ботокса, които релаксира само бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезотерапията повлиява тургора и уплътнява тънката и деликатна околоочна зона. „ – обяснява д-р Здравкова. Тя допълва, че инжектирането на филър под очите  е ефективен само ако има “ хлътване“ под очите, а и крие значителни рискове от странични ефекти в сравнение с мезотерапията.

В сравнение  с останалите методи за  подобряване  на тази зона, мезотерапията  за околоочния контур е  бърз, лесен за изпълнение и относително безопасен метод, който  може да бъде  провеждан  многократно през годината. Не на последно място с нея видимо се подобрява тонуса на кожата, намаляват се тъмните кръгове, подуването, фините бръчици, подобрява се хидратацията  и се придава един по-свеж вид на лицето.

Kozmetikata.com