Ключът към унищожаване на акнето, намаляване на теглото, поддържане на бляскава здрава коса вероятно се крие в някакво вълшебно хапче, в някакво плацебо или просто в разумния начин на живот и на хранене. Често отговорът е по-лесен от очакваното. Някои хранителни добавки имат свойството да подкрепят усилията в поддържане на красотата, като застават рамо до рамо с козметиката, спорта и разумното хранене.

1. Сваляне на килограми

Проведено изследване в Центъра за клинично проучване към университета по медицина в Питсбърг доказва, че когато в хранителния режим присъства пируват – вещество, продуцирано в тялото, което може да се открие и в много плодове и зеленчуци – това ускорява горенето на мазнини с 48% и свалянето на килограми с 37%. Най-голямо количество пируват съществува в ябълките, червеното вино, бирата, сиренето.

Garcinia cambogia – това са дребни азиатски плодове, които се използват в хранителните добавки и имат свойството да подтискат апетита като пречат на карбохидратите да се преобразуват в мазнини.

2. Детоксикация

Хлорелата е вид алгае (водорасли), известна с високата концентрация на хлорофил (мощен детоксикиращ агент), който помага на тялото да изхвърли отровите.

Джинджифилът подпомага храносмилането като съдейства на метаболизма и изчистването на тялото.

3. За младежки вид

Витамин С е доказал значението си в производството на колаген в кожата. Смята се, че участва в строежа на клетките и отговаря за еластичността и плътността й.

Ликопенът е червено оцветения пигмент в доматите и е доказан антиоксидант. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които от своя страна унищожават източниците на колаген.

4. Защита от външни влияния

Витамин С предпазва тялото като отстранява токсините. Стимулира производството на колаген и създаването на нови клетки.

Витамин Е е антиоксидант, който участва във възстановяването на кожата. Може да бъде открит в зехтина, ядките и зелените (като цвят) зеленчуци. Спомага превенцията от запушване на порите.

5. За здрави коса, кожа и нокти

Биотин
– това е витамин В, който е един от отговорниците за здравия вид на косата, кожата и ноктите, заради ролята си в синтеза на мазнини, съществена за растежа на клетките.

Недостатъчното количество цинк може да доведе до косопад, загуба на блясък и преждевременно обезцветяване, затова е добре да бъде приеман като хранителна добавка, за да се възвърне здравия вид на косата. Може да бъде открит в орехите.

От Гергана Кангалова