Причините за поява на акне по време на бременност могат да са различни. Най-често това са хормонален дисбаланс, задържане на течности, фамилна обремененост и склонност към акне и преди бремеността.

Акнето е неприятно както като усещане, така и като визия, а добавят ли се към него и останалите неволи на бременността, може да повлияе рязко на качеството ви на живот, дори да доведе до депресия.

През първите три месеца на бремеността, нивото на хормоните постоянно се мени. Около шестата седмица на бременността, нивото на хормоните достигат най-високата си стойност.  Нарастването на нивата на прогестерона се свързва с увеличаване на омазняването на кожата. В резултат на това при някои дами се появяват черни точки и акне. Тук трябва да споменем, че жените реагират различно на бремеността. При други кожата става по-мека и гладка. Но като цяло омазняването в този период запушва порите, а наличието на бактерии, води до инфекции и поява на пъпки.

Друга причина за акнето е задържането на течности, характирно за повечето бременни. Тези течности задържат и токсините, които от своя страна са причина за появата на комедони.

Ако кожата ви е предразположен към акне, то много вероятно е да страдате от него и по време на бременността.

Имайте в предвид, че при отстраняването на този козметичен проблем се използват различни препарати, като не всички са безопастни за бременните, дори и това да не е описано на листовката. Даваме няколко съвета как да се справите с акнето и то да го направите безопасно за вас и за бебето.

1. Най-добрият начин да се предотврати акне, когато сте бременна е като поддържате кожата си чиста.
Използвайте мек измивен продукт без сапун за почистване на лицето си. Правете го поне два пъти на ден – сутрин и вечер, преди да си легнете. Отделяйте специално внимание на кожата около косата, където се задържа себум. Подсушете внимателно, но не търкайте кожата си.

2. Не премивайте лицето и не изтисквайте пъпките.
Забравете за по-силно абразивните скрабове и пилингите. Когато сте бременна, кожата ви става още по-чувствителна, а дори и най-малкото триене може да доведе до възпаление. Хидратирайте редовно, защото дехидратирана кожа води в следващ етап до прекомерно омазняване. Пийте много вода! Нужни са ви осем до десет чаши вода всеки ден. Можете да добавите и някои пресни плодови или зеленчукови сокове, както и смутита.
Не се опитате да изтискате пъпките си, защото може да ги замърсите, да нараните кожата и да си докарате трайни белези и петна.

3. Избирайте продукти за почистване без масла.
Подходящи за акнеична кожа са продуктите без добавени масла. Те допълнително предпазват кожата от омазняване. Може да ползвате и мицеларна вода.

4. Не се излагайте на силно слънце.
Прекомерното излагане на слънце не само увеличава акнето, но и вреди на кожата ви. В този етап от живота ви слънцето може да доведе и до появата на допълнителни тъмни петна, които допълнително са характерни за бременните.
За да се избегнат всякакви вредни странични ефекти използвайте био слънцезащита.

5. Хранете се правилно.
Спазването на правилен хранителен режим също ще ви помогне. За да не предизвиквате появата на акне забравете за сладкиши, бяла захар, мазни меса и някои видове сирене, пърженото.
Включете в менюто си повече пълнозърнести храни, ядки като орехи и бадеми, пресни плодове и зеленчуци.
Витамин А ще ви помогне да запазите кожата си здрава и ще предотврати появата на акне. Но не прекалявайте с него, за да не навредите на бебето. Набавяйте си го с храната, като похапвате моркови, риба, мляко и яйца. И не се вземайте добавки с витамин А, освен ако  лекар не ви го е предписал.

Ако проблемът ви е твърде голям споделете го с лекаря си и потърсете медикаментозно лечение.

Избягвайте в продукти съдържащи изотретиноин, лекарства за акне на хормонална основа, тетрациклини, ретиноиди, салицилова киселина.

Лекарства, съдържащи цинков сулфат, еритромицин, азелаинова киселина и клиндамицин обикновено са предвидени за употреба по време на бременност за лечение на акне. Те се считат за безопасни, тъй като са предназначени за външна употреба и трябва да се прилага локално, но също е добре да са ви изписани от лекар.

Kozmetikata.com