Отдавна е известно, че непрекъснатите или честите стресови моменти и психологическият натиск потискат либидото. Има и други фактори, които не трябва да се пренебрегват що се отнася до сексуалните желания.

Излишното тегло и нарушенията в обмяната на веществата също убиват желанието за интимни ласки. В този случай правилното лечение и консултации при специалист лесно могат да поправят нещата.

Сексуалният мерак пада много и от пушенето. Просто никотинът „лъже“ мозъчните центрове, които отговарят за удоволствието. Изпушвайки цигара, мъжът се успокоява и получава макар и минимално, но удоволствие. И то съответно може да замени сексуалната наслада.

Ниският тестостерон е друг фактор, който влияе на активността в спалнята.

Правилното хранене може да повиши либидо и да засили потенцията. Така че много е важно своевременно да се обръща внимание на сексуалните проблеми и да се прави така, че сексуалният живот да бъде пълноценен.

И накрая, за ерекцията на мъжкото либидо много голяма роля може да изиграе психологическата подкрепа от страна на „слабия пол“ – и не само между чаршафите.