При първоначален прочит на заглавието може би смятате, че сме се объркали. За да задоволим любопитството ви, ще ви  зарадваме, че открихме пресечната точка между добрата фигура и удоволствието от богатата трапеза. И далеч не става дума за безвкусни храни, които ядете само защото са полезни. С рецептите, които ще ви представим, имате възможност да се насладите на една изключителна комбинация между здравословни и вкусни храни. П.С. не е нужно да казвате на децата и мъжа ви, че храната е диетична. Това ще бъде вашата малката тайна за една незабравима и здравословна Коледа. Имаме удоволствието да ви представим любимите си рецепти за апетитни ястия, които можете да похапвате без угризения.

ЛЮБИМИЯТ СОЛЕН КЕКС

Необходими съставки

яйца – 1 бр.
шунка – 84 г
кисела краставичка – 1 бр.
лютеница – 1 с.л.
овесени трици – 77 г
извара – 112 г
овче сирене – 30 г
кисело мляко – 2 с.л. пълномаслено (домашно)
сода за хляб – 1 равна ч.л.
хималайска сол – 1/2 ч.л.
босилек – щипка
кокосово масло – 1/2 ч.л за подмазване на формата

Шунката и киселата краставичка нарязваме на малки кубчета и слагаме в подходяща купа, в която ще приготвим сместа за соления кекс. Добавяме яйцето, лютеницата, изварата, киселото мляко с угасената сода за хляб, натрошеното сирене, хималайската сол, босилека и овесените трици. Разбъркваме всичко и оставяме за десетина минути триците да набъбнат. Подмазваме кексова формичка с кокосово масло. Изсипваме кексовата смес и изравняваме отгоре. Поставяме соления кекс да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Соленият кекс подходящ за тези, които се придържат към здравословен режим на хранене, и е вкусен както топъл, така и охладен.

СПАГЕТИ С ТЕЛЕШКО И ЧЕРВЕНО ВИНО

Тази рецепта е авторска от готварска книга „Храна за голове“, която грабна вниманието ми в една уютна книжарница. Впечатли ме фактът, че тя е изцяло написана от футболисти ( а уж мъжете не можели да готвят). Рецептата, която смятам да споделя с вас е написана от Пол Погба. Тя комбинира въглехидрати и хубав и качествен протеин, какъвто е телешкото. Нищо чудно, че с такава вкусна и здравословна храна, коефициентът е  1.75 за победа на отбора на Погоба според прогнозите за футболни залагания. Представям ви рецептата на играча на Манчестър:

Нужното време за Приготвяне е 15 мин. Готвенето отнема 25 мин. Общото време за готвене е 40мин.

Необходими съставки:
спагети – 500 г
телешко месо – 500 г
лук – 1 бр.
моркови – 1 бр.
целина – 1 стрък
чесън – 1 скилидка
червено вино – 50 мл (Мерлот)
черен пипер – 1/2 ч.л.
червен пипер – 1 к.л. (пушен)
риган – 1 и 1/2 к.л.
соев сос – 30 мл (на кикоман)
краве масло – 50 г
олио – 4 с.л.
сол – на вкус
кашкавал – 150 г (Гауда)
доматен сос – 500 мл

Начин на приготвяне
В тенджера сипваме вода и слагаме на котлона да заври. Щом заври, добавяме щипка сол, 2 с.л. олио и слагаме спагетите. Варят се около 20 минути (в зависимост от това колко сварени ги предпочитате). Месото нарязваме на малки хапки. Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Морковът обелваме и настъргваме на ситно ренде, целината също. Чесънът се скълцва. Слагаме маслото в тигана и оставяме да се разтопи. Добавяме лука, моркова, целината и чесъна заедно с 2 с.л. олио и запържваме за около 10 минути. Прибавяме месото, объркваме със зеленчуците, слагаме черния, червения пипер и ригана и отново разбъркваме. Наливаме соевия сос и виното и оставяме да се изпари. Щом се изпарят, сипваме доматения сос и оставяме на котлона, докато заври. Снемаме спагетите с телешко. Отгоре настъргваме кашкавала и сервираме спагетите с телешко и червено вино топли.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *