Норвежки учени стигнаха до извода, че най-полезният начин за приготвяне на кафе е филтрирано кафе, приготвено чрез еднократно минаване на гореща вода през слой смляно кафе върху филтъра, съобщи Inverse.

Общо 508 747 души на възраст от 20 до 79 години са били включени в 20-годишно проучване. Учените взели предвид и такива фактори като тютюнопушене, тегло, физическа активност, кръвно налягане и холестерол.

Според проучването умерената употреба на филтрирано кафе намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Най-ниската смъртност сред участниците в изследването беше сред тези, които пиеха от една до четири чаши филтрирано кафе на ден.

„Странно е, че пиенето на такова кафе е дори по-полезно, отколкото напълно да се откажете от напитката. Използването на филтрирано кафе намалява риска от смърт с 15% по каквато и да е причина в сравнение с хората, които изобщо не пият кафе „, се казва в проучването.

Авторите на изследователите подчертават, че техните открития не доказват, че кафето спомага за подобряване на здравето, но предполагат, че положителните ефекти са свързани с факта, че кафето е богато на антиоксиданти.
БГНЕС.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *