Опитвате се да намалите акнето с хиляди продукти, но най-важната съставка за премахване на акне и черни точки е салициловата киселина.

Какво представлява салициловата киселина?

Салициловата киселина е бета хидрокси киселина. Това означава, че хидроксилната част на молекулата е отделена от киселинната част с два въглеродни атома, за разлика от алфа хидрокси киселината, където те са разделени от един въглероден атом. Освен това салициловата киселина всъщност се получава от кората на върба и принадлежи към клас съставки, наречени салицилати. Тази структура е важна, тъй като прави салициловата киселина по-разтворима в масло, за да може да проникне в порите на кожата.

Както алфа, така и бета хидрокси киселините ексфолират кожата, но AHAs са водоразтворими, докато BHAs са мастноразтворими.Като цяло маслоразтворимите съставки проникват по-лесно през липидните слоеве между кожните клетки. С други думи, маслоразтворимите съставки могат да проникнат в кожата на по-дълбоко ниво от техните водоразтворими аналози. AHA работят добре на повърхността на кожата, за да разхлабят старата, мъртва кожа и да разкрият свежа по-нова кожа. Салициловата киселина действа по-дълбоко и е в състояние да проникне в порите, за да ги отпуши. След като проникне в кожата, салициловата киселина „разтваря остатъците от кожата, които запушват порите, действа като противовъзпалително средство, а също така помага червените възпалени пъпки и пустули да изчезнат по-бързо.

Салициловата киселина също е ексфолиант

Това разграждане на кожните клетки също насърчава ексфолирането. Салициловата киселина се счита за кератолитично лекарство, което означава, че е идеална за върховно ексфолиране. Салициловата киселина също разхлабва и разделя десмозомите (прикрепванията между клетките във външния слой на кожата). „Това„ дезмолитично “действие насърчава ексфолирането на кожата и отпушването на порите. Етиологията на акнето според мисълта е, че кожните клетки не се държат нормално и вместо да се отлепят през здравословен цикъл на кожните клетки, те се слепват и запушват порите, създавайки кисти и черни точки. Салициловата киселина помага за премахването и разхлабването на тези кожни клетки и спомага за разтварянето на черните точки. Салициловата киселина действа най-добре на черни точки и бели точки. Салициловата киселина може директно да разтвори кератиновите тапи и да регулира кожните клетки.

Противопоказания

В зависимост от концентрацията и броя на приложенията, някои хора могат да получат сухота, пилинг, зачервяване и известно дразнене на кожата. Поради тази причина, тези с кожа, която вече е силно суха или чувствителна, трябва да помислят да избягват напълно салициловата киселина. Също така не е най-добрият избор, ако сте бременна или приемате определени лекарства, включително разредители на кръвта. Прилагането на салицилова киселина или друг салицилат върху много големи части от тялото ви може да доведе до отравяне със салицилат. Така че просто не нанасяйте слой от него изцяло – придържайте се само към предразположени към акне области.

Продукти със салицилова киселина

Dermakode by I. Paundurska създаде изцяло нова серия със салицилова киселина. Серията съсъдржа стик, маска-пяна, серум и нощен крем. Ето линк към продуктите.

Друг продукт е Synchroline AKNICARE (АКНИКЕЪР) Спрей против пъпки за Гърди и Гръб.

Kozmetikata.com

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.