Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков лично връчи наградата за принос в развитието на знанието и науката

6 април 2022 г., София. Програмата „За жените в науката“ бе отличена като един от най-устойчивите и отговорни проекти у нас в сферата на образованието и науката. Стипендиантската инициатива на L’Oreal и ЮНЕСКО спечели бронза в категорията „Инвеститор в знанието“ на тазгодишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ. Програмата успя да пребори конкуренцията на близо 20 номинирани проекта в категорията и спечели награда за поредна година, след като завоюва златото през 2018 и бронза през 2020. Престижното отличие бе връчено лично от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Годишните награди за отговорен бизнес за 2021 г. на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) бяха връчени на стилна церемония вчера в столичен хотел, а сред официалните гости бяха още Кирил Петков, министър-председател на РБългария, Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, и други.

Всички знаем колко предизвикателни бяха последните две години и как те доказаха ключовата роля, която науката играе за развитието на света и на обществото. Затова съм особено щастлива и горда, че програмата „За жените в науката“ завоюва поредно отличие и е сочена като социално-отговорен проект за пример в България. Това е признание не само за нас, но и за огромния талант на българските жени учени. Благодаря на нашите партньори – Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които заедно стартирахме програмата в страната преди 12 години и сме по-амбицирани от всякога да продължаваме да я развиваме!“ – каза Ваня Панайотова, генерален директор на L’Oréal Adria-Balkan.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече 12 години. За този период програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 30 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал с общ награден фонд от 150 000 евро. Всяка година инициативата предоставя 3 стипедии от по 5000 евро всяка. В момента тече 12-ото издание на конкурса, като срокът за кандидатстване е 30 април. Подробна информация за кандидатстването е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. От основаването си през 1998 г. инициативата е отличила общо над 3900 жени учени в 110 държави.

*Научен репорт на ЮНЕСКО (2021) с прогноза за 2030 г.

Националната програма „За жените в науката“

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L’Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.

Националните стипендии „За жените в науката“ на L’Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма „За жените в науката“

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L’Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“. Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата InternationalRisingTalents, както и национални и регионални стипендии. Програмата „За жените в науката“ се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 3900 жени от 110 държави.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *