1. Прага е учебник по 3D архитектура. Романските параклиси и изби, готическите катедрали, бароковите дворци и градини, светските сгради в стил Арт Нуво и уникалната кубистка архитектура го превръщат в място без паралел в света. Не е нужно да сте експерт по отделните художествени стилове, за да оцените многообразието на градската архитектура. Ротондата на Свети Мартин, църквата на Дева Мария преди Тин, двореца Валенщайн и Общинският дом ще бъдат завинаги вписани във вашата памет. Танцуващата сграда на Франк Гери се е превърнала в икона на модерната архитектура в Прага, както и новите сгради в квартала Карлин и новата Национална техническа библиотека в Dejvice.

2. Музикално Прага може да задоволи както слушателите на класическа музика, така и като почитатели на рока, попа и всеки друг жанр. Въпреки че можете да получите пълната си класическа музика в Rudolfinum, Общинския дом или някоя от църквите в Прага, никой почитател на танцовата музика не бива да пропуска посещение на известните музикални клубове в Прага. Сред задължителните места за спиране са Roxy, Akropolis, Cross Club или мултимедийното пространство MeetFactory. Популярна туристическа дестинация е четириетажният клуб Karlovy Lazně, където всеки етаж е посветен на различен музикален жанр. Всяко лято пражските острови и паркове оживяват с мулти жанровия музикален фестивал Обединени острови.

3. Онези, които знаят, казват, че най-добрата бира в Прага (въпреки че тази точка винаги се спори горещо) се налива на Zlý časy в квартал Nusle. Неговите двадесет и четири крана изливат бири от малки и средни пивоварни както от Чехия, така и от чужбина. Кой може да устои – можете да се насладите на голям избор от наливна бира и да вземете бутилирани деликатеси от цял ​​свят. Разбира се, има много места в Прага, където можете да си вземете хубава бира, от класически кръчми или във все по-популярните бирени барове с повече от дузина бири от малки и средни пивоварни.

4. Малко градове могат да твърдят, че имат такава живописна река като Вълтава. Само в Прага тя е обхваната от над тридесет моста и мостове, водата ѝ нежно обхваща краищата на десет острова и всеки ден десетки параходи, гребни лодки и лодки с педали се плъзгат през водите му. Това е душата на града и е перфектно допълнен от средновековния Карлов мост със своите барокови статуи. И точно както Карловият мост е неразделна част от панорамата на Пражкия замък, силуетът на железопътния мост е свързан с гледката към Вишеград.

5. Праггерите обичат да закусват в шикозното кафене Savoy или Café Imperial. Във възход са и модерни кафенета. Café Lounge ще ви удиви не само с първокласното си капучино, но и с домашните си торти и десерти, всичко това в духа на благородната Първа република. Kavárna Pražírna предлага специализирано кафе от малки ферми.

6. Можете да охладите вашата треска в редица модерни търговски центрове (Palladium, Nový Smíchov, Chodov, Arkády Pankrác и други) или на улица Pařížská, най-ексклузивното шопинг на Прага, дом на много от най-добрите луксозни марки в света. Ако искате да вземете нещо ценно у дома от Прага, опитайте антикварен магазин. Бижутата и скъпоценните камъни са специалитетът на античните антики в Прага, а картини и порцелан можете да изберете в антикварния магазин на улица Кармелицка. Galerie Petr Brandl се фокусира върху старите майсторски платна и си струва да проверите, дори и да не планирате да купувате нещо. Можете да закупите актуален и ретро чешки дизайн в Modernista в павилиона Vinohrady или в дизайнерския магазин на DOX Center for Contemporary Art.

7. Историческите градини и паркове в Прага са наистина най-голямото богатство на Прага. Има над двеста – най-старият от тях е основан през Средновековието и по-често от тях предлагат спираща дъха гледка към града. Първите пражки градини бяха монашески градини; частни градини, съседни на дворци или скъпи градски къщи, дойдоха по-късно през Ренесанса. Всеки период въвежда свой уникален стил, оформление (което като цяло отразява съвременната философия) и разбиране на пространството в дизайна на градината.

8. Прага е претърпяла векове на разнообразно културно, социално и икономическо развитие, което е отразено в нейната архитектура. Сред най-интересните свидетели на тази драматична трансформация са техническите паметници, отбелязващи промените в ежедневието на нашите предци в сравнение с днешния ден. Прага е дом на редица интересни технически сгради и други структури. Това пътуване назад във времето ще ви отведе до места като подземните пространства в Прага с огромната си колекторна система; водната кула в Новия град; мостът Нусъл; пещта Pacold; Větrník, бивша вятърна мелница; фуникулерът Petřín; фонтанът Крижик; и изложбите в Националния технически музей. Интерес представлява и пречиствателната станция в Бубенеч, която помогна на Прага да се превърне в един от най-модерните градове в Европа в началото на 20 век. Том Круз засне последния епизод от сериала „Мисия: Невъзможно“ тук.

9. Прага предлага безброй дейности за семейства с деца. Вземете параход от центъра на града до Пражкия зоопарк, с право се счита за един от най-красивите зоологически градини в света. Паровозите и предшествениците на днешните автомобили, първите мотоциклети и самолети образуват постоянна изложба, допълнена от редица временни изложби, посветени на науката и технологиите. Цялото семейство може да се наслади на каране на исторически трамвай или посещение на наблюдателната площадка на телевизионната кула на Жижков. Със сигурност няма да има оплаквания от децата ви, ако ги заведете в сладкарница.

10. Незабравими гледки – можете да се възхитите на древното сърце на града от наблюдателната площадка на кулата на Старото кметство и да откриете очарованието на покривите на Малък град от кулата на катедралата „Свети Вит“. Незабравими гледки са възможни и от наблюдателната кула на Petřín, от парка Letná или от стените на Вишеград. Необичайна гледка възниква за тези, които се изкачват на хълма Витков, доминиран от величествената статуя на военачалника Ян Жижка. Ще получите необичайна гледка към осветената панорама на Пражкия замък оттук, особено в ранната вечер.

По prague.eu

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *