Лимонената вода е напитка, приготвена от вода, смесена с пресен лимонов сок. Може да се ползва или топло, или студено.

За този тип вода често се твърди, че има различни ползи за здравето, включително подобряване на храносмилането, повишаване на фокуса и повишаване на енергийните нива.

Също така се казва, че помага за насърчаване на отслабването и е популярна част от много диети.
Лимоновата вода е с ниско съдържание на калории
Лимонената вода по принцип е много нискокалорична напитка.

Ако приемем, че изцеждате сока от половин лимон във вода, всяка чаша лимонова вода ще съдържа само шест калории.

Поради тази причина, ако замените висококалорични напитки като портокалов сок и сода за лимонова вода, тогава това може да бъде отличен начин да намалите калориите и да помогнете за отслабване.

Например, една чаша портокалов сок (237 мл) съдържа 110 калории, а бутилка сода с 16 унции (0,49 литра) съдържа 182 калории.

Замяната дори само на една от тези напитки на ден с чаша лимонова вода може да намали дневния прием на калории със 100–200 калории.

Някои доказателства дори показват, че пиенето на нискокалорични напитки с храна би могло да намали броя на общите калории, консумирани в храната.

В едно проучване 44 жени са яли обяд или с напитка, съдържаща калории, или с такава, която не е. След това изследователите измерват консумираните калории.

Те откриха, че пиенето на калорийни напитки като подсладена със захар сода, мляко и сок с храна не кара хората да компенсират, като ядат по-малко. Вместо това, общите консумирани калории се увеличават, поради калориите от напитката (4Truted Source).

Въпреки че лимоновата вода не е без калории, тя е достатъчно ниска в калории, че може да доведе до подобен ефект и да помогне за намаляване на приема на калории.

Може да те поддържа хидратиран

От пренасянето на хранителни вещества до клетки до транспортирането на отпадъци от тялото, пиенето на достатъчно вода, за да остане хидратирана, е критичен компонент за здравето.

Поддържането на адекватна хидратация е от съществено значение за всичко – от регулирането на телесната температура до подобряването на физическите показатели.

Изследванията показват, че повишената хидратация може да увеличи разграждането на мазнините и да увеличи загубата на мазнини.

Да останеш добре хидратиран може също да помогне за намаляване на задържането на вода, което може да причини симптоми като подуване на корема, подпухналост и наддаване на тегло.

Тъй като по-голямата част от лимоновата вода е съставена от вода, това може да помогне за поддържането на адекватна хидратация.

Пиенето на лимонова вода може да засили метаболизма

Проучванията показват, че пиенето на достатъчно вода може потенциално да помогне за повишаване на метаболизма ви.

Изследователите предполагат, че добрата хидратация засилва функцията на митохондриите, вид органела, намираща се в клетките, която помага да се генерира енергия за тялото.

Това води до увеличаване на метаболизма, което може да доведе до последваща загуба на тегло.

Доказано е също, че питейната вода повишава метаболизма чрез индуциране на термогенеза, метаболитен процес, при който калориите се изгарят, за да се получи топлина.

В едно проучване 14 участници са изпили 16,9 унции (0,5 литра) вода. Установено е, че питейната вода повишава метаболизма им с 30% за 30-40 минути.

Друго проучване разглежда ефектите от пиенето на вода при 21 деца с наднормено тегло. Пиенето на 0,3 унции вода на 2,2 килограма телесно тегло (10 мл / кг) повишава метаболизма с внушителните 25% за 40 минути.

Изследванията конкретно за лимоновата вода са ограничени. Въпреки това, тъй като водата е основната съставка, тя вероятно носи същите ползи за стимулиране на метаболизма като обикновената вода.

 Kozmetikata.com

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *