През последните години кокосовата вода се превърна в доста модерна напитка. Освен че е естествено сладка и хидратираща, кокосовата вода е заредена с няколко важни хранителни вещества, включително минерали, от които много хора не се насищат.

 

кокосова вода

 

Ето 7 ползи за здравето на кокосовата вода.

1. Добър източник на няколко хранителни вещества

Кокосовите орехи растат в тропически климат на дървета, научно известни като Cocos nucifera, и ботанически се считат за плод. Кокосовата вода е течността, намираща се в центъра на млад, зелен кокос. Подпомага подхранването на плодовете. Докато кокосът узрява, което отнема около 10–12 месеца, част от течността остава, докато останалата част узрява в плътната бяла плът, известна като кокосово месо (1 надежден източник). Кокосовата вода обикновено идва от млади кокосови орехи на възраст 6-7 месеца, въпреки че се среща и в зрели плодове. Средно зеленият кокос осигурява около 1/2 чаша кокосова вода. Кокосовата вода съдържа 94% вода и много малко мазнини. Не бива да се бърка с кокосовото мляко, което се прави чрез добавяне на вода към настърганото кокосово месо. Кокосовото мляко съдържа около 50% вода и е с доста високо съдържание на мазнини.

Една чаша (240 мл) съдържа 60 калории, както и:

Въглехидрати: 15 грама

Захар: 8 грама

Калций: 4% от дневната стойност (DV)

Магнезий: 4% от DV

Фосфор: 2% от DV

Калий: 15% от DV

2. Може да има антиоксидантни свойства

Кокосовата вода съдържа антиоксиданти, които се оказаха полезни при изследвания.

3. Може да помогне за понижаване на кръвната захар при хора, страдащи от диабет

4. Може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците

Ранните изследвания показват, че водата от кокосовите орехи може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците чрез намаляване на образуването на кристали и камъни.

5. Може да поддържа здравето на сърцето

Пиенето на кокосова вода може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

6. Полезен след продължителни упражнения

Кокосовата вода може да бъде идеалната напитка за възстановяване на хидратацията и попълване на електролитите, загубени по време на тренировка.

7. Вкусен източник на хидратация

Естествената кокосова вода е леко сладка с фин, орехов вкус. Освен това е с доста ниско съдържание на калории и въглехидрати.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *