Здравните експерти знаят за дигиталното напрежение на очите от известно време и потенциала на цялата тази синя светлина от цифровите устройства да направи увреждане на очите. Но могат ли екраните да повредят и кожата ви?


Какво е синя светлина?

Синята светлина, част от спектъра на видимата светлина, е високоенергийна светлина с къси вълни (да не се бърка с UVA или UVB лъчи), казва Шари Марчбейн, сертифициран от борда дерматолог и клиничен асистент по дерматология в Медицинското училище в Йоркския университет.

Основният източник на синята светлина, на която сме изложени, е слънцето, според Американската академия по офталмология. Ние обаче получаваме и значителна доза от нашите екрани и вътрешно осветление.

„Една от причините синята светлина да се превърне в тревога е, че светлината с висока енергийна видимост (HEV), която обикновено се отнася до сини дължини на вълната в спектъра на видимата светлина, идва не само от излагане на слънце, но и от компютърни екрани, мобилни телефони и други цифрови устройства.

По някои оценки прекарваме 50 процента от живота си, гледайки екрани. Особено по време на пандемията COVID-19, когато много от нас прекарват повече време на закрито и пред екрани, отколкото обикновено, значително увеличаваме експозицията си. Затова е особено важно да разберете ефектите на синята светлина.

„Съобщава се, че синята светлина допринася за напрежение в очите, както и за катаракта, глаукома и други очни заболявания“, казва Маркбейн. За да предотвратите тези състояния, дръжте поне 12 инча между вас и екрана си и си правете чести почивки. Очилата със синя светлина може да са модерни, но те не правят много, за да намалят напрежението на очите, казва офталмологът от Ню Йорк Юна Рапопорт.


Синята светлина уврежда кожата ви?

Наскоро може би забелязахте някои от любимите си марки за грижа за кожата, които излизат с продукти за борба със синя светлина – така, значи това означава, че уврежда кожата ви? Най-доброто доказателство, което имаме, е, че синята светлина „допринася за кафяви петна по кожата и хиперпигментация като мелазма и евентуално за фотостареене и разграждане на колаген, което води до бръчки и разхлабеност на кожата“, казва Маркбейн.

Но тези ефекти не винаги се забелязват веднага. „Това е като излагане на слънце – щетите са кумулативни“, казва Ава Шамбан, сертифициран от борда дерматолог в Бевърли Хилс. И както синята светлина може да повлияе на цикъла ви на сън, така също може да наруши циркадния ритъм на кожните клетки. Регенеративният цикъл на кожата ви може да бъде изхвърлен от удара, като потенциално може да причини повече увреждания на кожата с течение на времето, показва проучване, публикувано в International Journal of Cosmetic Science.

Проучванията за това как синята светлина влияе на кожата ви продължават, но това, което дерматолозите знаят досега, не изглежда добре. Едно малко, рецензирано проучване на ефектите на синята светлина върху кожата, публикувано в Journal of Investigative Dermatology през 2010 г., установи, че излагането на кожата на количеството синя светлина, което получаваме от слънцето, причинява повече пигмент, зачервяване и подуване. отколкото когато кожата на същия човек е била изложена на сравними нива на UVA лъчи. Десет години по-късно, това ранно проучване все още е това, за което са се позовавали нашите дерматолози.

В проучването ефектите са наблюдавани само при хора с по-тъмни тонове на кожата, но изследователите отбелязват, че пигментацията също продължава по-дълго. Това проучване ни прави абсолютно наясно, че синята светлина произвежда видима промяна на кожата, включително зачервяване и пигментация.

Здравните експерти знаят за дигиталното напрежение на очите от известно време и потенциала на цялата тази синя светлина от цифровите устройства да направи увреждане на очите. Но могат ли екраните да повредят и кожата ви?

Друго (много малко) изследване, публикувано през 2015 г. в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, предполага, че излагането на синя светлина може да стимулира производството на свободни радикали в кожата, което може да ускори появата на стареене.


И така, какво точно прави синята светлина?

„Дерматолозите разполагат с добри доказателства, които показват, че видимата светлина задейства определени кожни състояния, като мелазма, при която кожата се стимулира да произвежда повече пигмент“, казва Марбейн. „Има също така доказателства, че като синя светлина прониква през кожата, се генерират реактивни кислородни видове, което води до увреждане на ДНК, като по този начин причинява възпаление и разграждане на здравия колаген и еластин, както и хиперпигментация.“

За резюме: Знаем, че синята светлина може да причини увреждане на кожата; дали наистина трябва да се притесняваме за нашите цифрови устройства (срещу синя светлина, излъчвана от слънцето), все още е под въпрос.

„Има мотивирани доказателства, които подкрепят приноса на синята светлина за стареене на кожата, включително бръчки и хиперпигментация.“

„Колкото повече време прекарваме на нашите устройства, толкова по-лошо може да бъде кожата ни“, казва Маркбейн. „Ключовата дума е„ може. “

Има няколко истински разследвания какво се случва с натрупването на синя светлина от нашите екрани. Анекдотично някои дерматолози казват, че са виждали това, което смятат за увреждане на кожата от синя светлина. „Виждам нов модел на хиперпигментация при някои пациенти, за които съм загрижен, идва от държането на мобилен телефон към лицето им“, казва Киралдо, която е следила ефекта от излагането на синя светлина през цялата си кариера. „Мелазмата сега е по-често от страни на лицето, отколкото по централните бузи, където досега е била най-често срещана.“

Това не е всичко. „Тъмните петна след акне често са по-лоши от страната на лицето, където човекът държи мобилния си телефон“, казва тя. „Изглежда, че в тези случаи мобилният телефон, който се намира точно върху повърхността на кожата, дава високи нива на синя светлина на кожата.“ Междувременно компютърният ви екран може да не е толкова притеснителен, защото седите по-далеч от него, добавя тя.

Действат ли наистина продуктите за грижа за кожата, насочени към синята светлина?

Вълна от специфични за синята светлина продукти, които работят за блокиране на високоенергийните дължини на вълните, излъчващи се от слънцето и вашите цифрови екрани, се появяват в света на грижата за кожата. Но истината е, че „тези формули не се различават от другите антиоксидантни серуми“, казва козметикът химик Пери Романовски. Все пак е важно да се използва защитна грижа за кожата. „Мисля, че има място за защита от синя светлина в рамките на процедурите за грижа за кожата, особено ако прекарвате много време пред цифрови устройства“, казва Циралдо. Дори и без категорични доказателства Марбейн се съгласява: „Чувството ми е, че тъй като не сме сигурни, бих предпочела да се защитя“, казва тя.

Kozmetikata.com по Allure

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *