Бананите са универсален и ароматен плод, който често се добавя към смутита, печени изделия, сосове и десерти. Много хора също обичат да ядат банани за закуска, благодарение както на тяхната преносимост, така и на ниската цена. Някои обаче се чудят дали бананите са добър вариант за сутрешното им хранене.

Здравословна закуска ли са бананите?

Бананите са много питателни, могат да се похвалят с добро количество калий, фибри и витамини В6 и С. Те обаче също са с относително високо съдържание на въглехидрати и естествени захари.

Проучванията показват, че яденето на закуска, включваща предимно преработени въглехидратни храни, може да увеличи нивата на глад и да увеличи риска от наддаване на тегло в дългосрочен план.

Вместо това, съчетаването на здравословни храни с високо съдържание на фибри и въглехидрати като банан със здравословни за сърцето мазнини и добър източник на протеини може да бъде по-полезно за регулиране на кръвната захар и апетита.

Яденето на банани преди закуска

Докато яденето на банан самостоятелно може да не е идеално за закуска, да се насладите на банан преди сутрешното хранене или като част от балансирана закуска може да бъде от полза.

Всъщност един среден банан съдържа около 3 грама фибри, също са чудесен източник на няколко ключови хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, включително калий и витамин С.

Калият участва в баланса на течностите и мускулните контракции и може да помогне за намаляване на кръвното Ви налягане. Междувременно витамин С поддържа имунната система и може да помогне за предпазване от възпаление и хронични заболявания.

Яденето на банани преди закуска или като част от балансирано хранене може да спомогне за насищане и да подпомогне храносмилателното здраве.

Допълнителни храни за закуска

Съчетаването на банани с други храни с високо съдържание на протеини и полезни за сърцето мазнини може да ви помогне да завършите храната си. Това може да подпомогне регулирането на кръвната захар, да подобри ситост и да намали глада между храненията.

Ето няколко идеи за здравословна закуска, която включва банани:

  • замразени бананови хапки с кисело мляко и ядково масло
  • кисело мляко с банани и семена от чиа
  • протеиново смути със спанак, горски плодове и замразен банан
  • овесени ядки, гарнирани с ядки, семена и нарязани банани
  • бананови блокчета за закуска с ядково масло, овесени ядки и орехи.

Съчетаването на банани с други съставки с високо съдържание на протеини и фибри за закуска може да помогне за подобряване на ситост, намаляване на глада и насърчаване на храносмилателното здраве. За лесен начин да се насладите на банани за закуска, опитайте да ги добавите към смутита, парфета с кисело мляко, овесени купички или закуски с високо съдържание на протеини.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *