Френският диетолог Мишел Монтиняк твърди, че не е задължително да гладуваш, за да отслабнеш. Според него натрупваме мазнини от храните с висок гликемичен индекс. Той твърди и, че в голяма част от случаите затлъстяването е последица от разстройство на панкреаса и неправилиния синтез на инсулин в кръвта.

 

Мишел Монтиняк

Основни принципи на диетичното му хранене:

1. Добре е да се изключат от дневното меню храни, богати на така наречените „лоши въглехидрати“, които увеличават нивото на кръвната захар и производството на инсулин. Такива храни са бялата захар, бял хляб, картофи, мед, пуканки, моркови, захар, шоколад, царевица, бял ориз, черен дроб, цвекло, диня, банан, сладко, макарони

2. Това с което могат да се заместят са храните с „добри въглехидрати“ – зърнени култури, боб и леща, както и повечето плодове и зеленчуци, зелена салата, зелен фасул, други зеленчуци богати на фибри и бедни на глюкоза.

3. Монтиняк силно препоръчва разделното хранене.

4. Докато не достигнете желаното тегло, избягвайте продукти със съдържание на липиди. Това са орехи, черен дроб, пържени картофи и пълномаслени млечни продукти. Ограничете приема на колбаси.

5. Забравете за картофите и заместете белия ориз с кафяв.

6. Намалете или спрате алкохола и купешките сокове. Разрешено е по малко сухо вино.

7. Храненето е дъбре да е поне 3 или повече пъти на ден по едно и също време, но на не по-малки интервали от 3 ч.

8. Консумирайте най-вече зеленолистни зеленчуци и плодове и по 2 литра вода на ден.

Примерно дневно меню

Закуска: Винаги започвайте с плодове, защото те стимулират работата на стомаха, бързо се преработват и отлично се усвояват. Закуската трябва да е сита, да съдържа белтъчини и въглехидрати с фибри. Хапвайте нискомаслено кисело мляко или извара с филийка ръжен хляб.

Втора закуска: не трябва да съдържа въглехидрати. Подходящи продукти са сирене, шунка, варени яйца.

Обяд: В него трябва да има белтъчини и липиди, но не и мазни храни. Основното ястие може да е от месо или риба с гарнитура от пресни зеленчуци.

Вечеря: Тя трябва да е най-лека и може да е или белтъчно-липидна, или белтъчно-въглехидратна. Изяжте я не по-късно от 19 ч. В белтъчно-липидната вечеря е добре да включите зеленчукова супа, риба, пилешко или яйца. В белтъчно-въглехидратната вечеря включвайте продукти, в които има въглехидрати с много фибри и няма мазнини – извара, домати, зелен боб, карфиол, зелена салата, грах и др.

Когато достигнете желаното тегло, може да допускате някои изключения в този принцип на хранене, но ключовата дума е изключения. Свикнете ли с този режим освен, че ще свалите килограми и ще се почуствате по-добре.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *