Гъбичното акне е вид инфекция в космените фоликули на кожата ви. Най-често се появява като малки пъпки, които не се различават много по форма или размер, често заедно със сърбеж.

Гъбичното акне може да причини бели точки и дразнене на кожата. Често се бърка с акне вулгарис. Акне вулгарис е видът на акне, най-често свързан с черни точки и бели точки.

Но гъбичното акне и акне вулгарис са две различни състояния, причинени от две различни неща. Те няма да отговорят на същото лечение. Ако продължите да използвате лечение против акне, можете да влошите гъбичното акне.

Ето защо е важно да разберете как изглежда гъбичното акне и как се развива.

Какви са причините за гъбичното акне?

Гъбичното акне е малко погрешно наименование. За разлика от акнето, гъбичното акне не се причинява главно от  бактерии в порите, въпреки че производството на  себум е голяма част от подпомагането на храненето на бактериите, причиняващи гъбично акне.

Вместо това пъпчиците и раздразнената кожа, свързани с гъбичното акне, са причинени от свръхрастеж на дрожди, вид гъбички.

Ето защо понякога се нарича гъбично акне. Той също така се нарича Pityrosporum фоликулит или Malassezia фоликулит.

Дрождите, отговорни за гъбичното акне, винаги присъстват в кожата ви. Обикновено тялото ви е в състояние да балансира дрождите, други гъбички и бактерии, които също са част от кожата ви.

Но ако този естествен баланс бъде нарушен, може да настъпи свръхрастеж. Тогава се развива инфекцията на космените фоликули и се появяват подобни на акне симптоми.

Няколко условия или събития могат да нарушат този баланс на бактерии и гъбички, включително:

Уловена влага. Носенето на потни дрехи за тренировка твърде дълго може да насърчи растежа на дрождите. Повторното използване на дрехи за тренировки, без да ги перете, може също да изложи кожата ви на гъбички, които са се разраснали в дрехите.

Лекарства. Ако приемате антибиотици, бактериите по кожата ви могат да бъдат намалени. Това може да позволи свръхрастеж на гъбички.

Потисната имунна система. Хората с нарушена имунна система може да са по-склонни да развият гъбично акне.

Промени в диетата. Гъбите и дрождите се хранят с въглехидрати, така че балансирането на приема на сладкиши и богати на въглехидрати храни може да помогне за забавяне на растежа на гъбичките.

Носенето на тесни дрехи. Редовното носене на недишащи дрехи може да насърчи допълнително изпотяване и влага. Това може да насърчи кожата, узряла за растеж на дрожди.

Топла, влажна среда. Хората, живеещи в горещ климат, където изпотяването е по-вероятно, могат да получат по-често гъбично акне.

Какви са симптомите на гъбичното акне?

Една от причините гъбичното акне да продължи толкова дълго е, защото гъбичното акне изглежда подобно на акне вулгарис или бактериално акне.

Хората с гъбично акне, без да знаят разликата, могат да го лекуват с редовни възможности за грижа за кожата от акне. Тези лечения не работят и могат да влошат инфекцията.

Ето как да разберете разликата между гъбичното акне и бактериалните акне:

Размер. Напълнените с гной неравности, причинени от гъбично акне, са с почти същия размер. Бактериалното акне може да причини пъпки и бели точки с различни размери.

Местоположение. Гъбичното акне често се появяват на ръцете, гърдите и гърба. Може да бъде и на лицето, където бактериалното акне е най-често.

Сърбеж. Гъбичното акне често причинява сърбеж. Бактериалното акне рядко го прави.

Клъстери. Гъбичното акне често се появява в групи от малки бели точки. Бактериалните акне са по-малко групирани и по-оскъдни.

Как се диагностицира гъбичното акне?

Ако мислите, че имате симптоми на гъбично акне, може да искате да посетите дерматолог. Дерматолозите са специализирани в диагностицирането и лечението на състояния, които засягат кожата.

За да определите дали симптомите Ви са резултат от гъбично акне, дерматолог ще Ви попита за симптомите, които изпитвате. Това вероятно ще включва:

Дерматолога може да вземе кожна проба или биопсия. Това е лесен процес, направен в офиса. Пробата ще бъде изпратена в лаборатория, където може да бъде тествана за потвърждаване на диагнозата гъбично акне.

Как се лекува гъбичното акне?

Гъбичното акне често се лекуват неправилно, защото много приличат на обикновени акне. Много хора използват ежедневни лечения против акне срещу него, но те няма да работят.

За да лекувате правилно гъбичната инфекция, трябва да възстановите баланса между дрождите и бактериите по кожата. Няколко възможности за лечение могат да помогнат за това.

Душ по-редовно

Ако редовно тренирате или имате работа, която ви кара да се потите, опитайте с измиване на тялото.

Шампоаните против пърхот, направени с пиритион цинк или селен сулфид, могат да се използват като измиване на тялото. Това е необичайно използване на тези шампоани, но може да бъде ефективно.

Изплаквайте кожата си няколко пъти седмично с тези шампоани срещу пърхот, докато имате пробив.

Можете също така да помислите да го използвате редовно, около веднъж седмично, за да поддържате здравословен баланс на дрожди и бактерии върху кожата си. Оставете шампоана да остане върху кожата ви няколко минути преди изплакване, за най-добри резултати.

Използвайте противогъбично лечение без рецепта (OTC)

Предлагат се разнообразие от противогъбични кремове и мехлеми, като лекарства за стъпало на крака и сърбеж.

Потърсете продукти с кетоконазол, бутенафин или крем с клотримазол.

Опитайте перорално противогъбично лекарство

Ако домашните лечения не помагат да се премахне акнето, помислете за уговаряне на среща с вашия дерматолог.

Вашият дерматолог може да предпише перорално лекарство, като итраконазол или флуконазол, за насочване на космените фоликули и премахване на инфекцията.

Как мога да предотвратите гъбичното акне?

Въпреки че гъбичното акне не може да бъде предотвратени напълно, тези стъпки могат да помогнат за намаляване на шансовете за връщане на инфекция:

Използвайте редовно шампоан против пърхот. Това редовно изплакване може да помогне за поддържане на здравословен баланс на дрожди по кожата ви. След като пробивът изчезне, можете да намалите колко често използвате шампоана като измиване на тялото до най-малко веднъж седмично.

Носете дишащи тъкани. Дишащите тъкани позволяват въздушен поток, който може да намали топлата и влажна среда, която насърчава растежа на гъбичките. Ако смяната на опциите за облекло ви помага за лечение на гъбичното акне, помислете за носене на подобни видове дрехи.

Душ след изпотяване. Бързо изплакване след тренировка или потен ден на работното място може да помогне за предотвратяване на проблеми с растежа на дрождите.

Хранете се балансирано. Гъбички като дрожди процъфтяват върху захарни въглехидрати, така че балансирайте диетата си с плодове, зеленчуци и протеини, за да предотвратите свръхрастежа.