Гликоловата киселина е добре позната в продуктите за грижа за лицето и тялото.

Сега е една от най-изследваните киселини, поради което е толкова често да се среща в козметични и медицински процедури.

Химически това е мъничка молекула, така че може лесно да проникне в кожата, достигайки най-дълбоките слоеве, предизвиквайки интензивни, трайни и видими ефекти.

Тя е естествена киселина и идва от захарна тръстика. Принадлежи към алфа хидрокси киселините (AHA), заедно с други като ябълчена и млечна киселина.

Характеристики на гликолова киселина

Това е безцветно, водоразтворимо, хигроскопично вещество с голям капацитет, както и други известни хигроскопични вещества, за задържане на вода вътре и значително подобряване на хидратацията на кожата, фактор, който не може да бъде забравен при предотвратяване на нормалното и естествено физиологично стареене на вашата кожа .


Медицинска употреба на гликолова киселина

Тази киселина се използва много от дерматолози, хирурзи и козметични лекари, които я прилагат във високи концентрации и много ниско рН. Тази киселинност го прави толкова ефективен при патологии като фотостареене, бръчки, акне, мелазма, белези и др.

Лечение на бръчки

Гликоловата киселина е химичен пилинг, така че тя изпълнява страхотната функция за усъвършенстване на слоевете на кожата и в зависимост от нейните характеристики действа на много повърхностно ниво, където са мъртвите кожни клетки (известни като роговия слой) или по-дълбок лост, където действа директно върху дермоепидермалната връзка.


Лечение на кожни несъвършенства

Също така е една от най-използваните алфа хидрокси киселини за тъмни дефекти от меланов тип, най-често при бременни жени, изложена на слънце кожа, такива с определена предразположеност към петна или при жени, които приемат контрацептиви, въпреки че има много причини за петна от този вид.

Със своята голяма ексфолиантна сила, гликоловата киселина успява да намали този вид лезии, които ни правят толкова неудобни и трудни за лечение.

Но ако се подложите на такъв вид лечение, от съществено значение е да използвате висока UV защита, поне SPF 50.

И както винаги казваме, дори и да не използвате гликолова киселина, никога не забравяйте да използвате слънцезащитен крем!


Лечение на акне

Няма съмнение, че резултатите са много положителни за акнето, тъй като тя „полира“ епидермиса, като го усъвършенства и намалява появата на хиперкератоза в мастната жлеза на космения фоликул, която ние наричаме петна или черни точки. Това подобрява механизма на кератинизация и клетъчна смърт.


Белези от акне

Резултатите с този вид лезии също са много положителни, но трябва да имате предвид, че в тези белези има някаква дермална атрофия, липса на дълбока тъкан, така че е много трудно да ги лекувате, тъй като трябва да достигнете до най-дълбокия слой на кожата, папиларната дерма.


Хидратация на кожата

Както казахме, гликоловата киселина е хигроскопична, тя може да улавя водни молекули, което е едно от качествата, които трябва да притежава вещество с голяма хидратираща сила, така че се препоръчва и за хидратиращи процедури.


Гликоловата киселина в козметиката

Това е едно от най-използваните лечения за грижа за кожата, тъй като осигурява добри резултати и е по-малко „агресивно“ от други вещества.

Разбира се, трябва да сте сигурни, че вашият козметик е отговорен и знае как да работи с този вид киселина.


Кога се прилага гликолова киселина у дома?

Първо, важно е да имате предвид, че този вид киселина може да се използва само през есента и зимата, с други думи, когато не сте изложени на слънчева радиация.

Не ви препоръчваме да го използвате през пролетта и още по-малко през лятото.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е винаги да го прилагате приблизително час преди лягане, за да започне да работи предварително.

Как да я използвам у дома?

Първо почистете лицето си с нормалния си козметичен продукт, като премахнете много добре грима, след това нанесете тоника и накрая козметичния продукт с гликолова киселина.

За допълване на лечението можете да приложите и друг козметичен продукт с витамин С (мощен антиоксидант и анти-свободни радикали), хиалуронова киселина, койева киселина (ако сте склонни към петна) през деня (винаги преди слънцезащитния крем).

Не забравяйте, че гликоловата киселина леко усъвършенства кожата ви и по този начин всички активни съставки, които впоследствие прилагате, ще проникнат много по-добре в нея.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *