Пърхотът е кожно състояние, засягащо скалпа и първа проява на себорейния статус. Около 2/3 от хората веднъж или повече са се сблъсквали с този проблем. Той представлява малки или големи, по-сухи бели люспи или по-мазни жълтеникави люспи от мъртви кожни клетки, отделящи се от окосмената част на главата. Забелязват се с просто око върху кожата на скалпа, полепнали върху самите косми и/или раменете. Това е съпроводено със сърбеж и отделни зачервени участъци, което създава значителен дискомфорт, неприятен козметичен проблем и външен вид.

 

пърхот

Пърхотът е често срещан проблем на скалпа и има две основни разновидности – мазен и сух.

МАЗЕН ПЪРХОТ или себореен дерматит се наблюдава, когато по скалпа се формират мазни, жълтеникави люспи, залепващи по главата и косата.

СУХ ПЪРХОТ се наблюдава, когато бели люспи се формират по скалпа и падат от главата и косата. Други симптоми включват сърбеж, зачервяване, мазен или сух скалп.

Нека разгледаме подвидовете в детайл, както и придружаващите ги симптоми:

1. Пърхот, свързан със сухата кожа

Пърхотът често се развива при хора, които обикновено имат сух скалп. Сухата кожа на скалпа може да бъде причинена от екстремно студено време, като през зимните месеци, или лоша хигиена на скалпа.

Хората с къдрава коса може да имат по-сух скалп от тези с други типове коса, което ги прави и по-податливи на това явление. Използването на сулфатни шампоани, които създават много пяна, също може да причини и да влоши състоянието.

Симптоми: Усещане за стягане по скалпа и малки, кръгли, бели, сухи люспи в косата.

2. Мазен пърхот, свързан със скалпа

Това състояние се характеризира с мазен скалп. Понякога тялото ви може да започне да произвежда излишен себум – естественото масло, произвеждано от мастните жлези. Себумът в нормални количества може да помогне за хидратирането на косата и кожата, предпазвайки ги от изсушаване. Може също да помогне и за забавяне на някои признаци на стареене. Въпреки това, свръхпроизводството на себум, което може да възникне поради пубертет, бременност, стрес или лоша хигиена, може да причини проблеми. Когато излишният себум се смеси с мръсотия и мъртви кожни клетки, той образува пърхот.

Симптоми: Жълти петна, жълтеникави големи люспи от пърхот по скалпа, сърбеж и мазна коса.

3. Гъбичен пърхот

Гъбичният пърхот е резултат от инфекция на скалпа, причинена от гъбата Malassezia globosa. Тази гъбична инфекция се разпространява доста бързо, когато скалпът ви е прекалено мазен или има рН дисбаланс. Той също е силно заразен и може да се разпространи, когато хората споделят гребените, кърпите или шапките си с някой с инфекцията. Malassezia произвежда олеинова киселина, която увеличава оборота на кожните клетки, причинявайки пърхот.

Симптоми: Бели или жълтеникави люспи от пърхот и сърбеж.

4. Пърхот, причинен от натрупване на продукт

Използването на твърде много стилизиращи продукти, включително балсами без измиване, гелове, серуми, помади, мусове или лакове за коса, може да доведе до натрупването им върху скалпа. Това натрупване може да се комбинира с мръсотия и мъртви кожни клетки, образувайки пърхот. Това също може да доведе до загуба на коса.

Симптоми: Големи белезникави или жълтеникави люспи по скалпа, дразнене и загуба на косата.

5. Пърхот, причинен от себореен дерматит

Себореен дерматит е хронично възпалително състояние на кожата, което може да се развие върху части от тялото с по-висока концентрация на мастни жлези. Това включва скалпа, шията, зоните зад ушите, лицето и веждите. Проучванията показват, че обикновено се причинява от възпалителна реакция към дрожди, която естествено се намира на повърхността на кожата ви. Стресът и хормоналните промени могат да предизвикат себореен дерматит.

Симптоми: Огромни бели или жълтеникави люспи от пърхот, люспести петна, омазняване, зачервяване и дразнене.

Ефикасни продукти против пърхот са новата линия против сух и мазен пърхот на Synchroline –

Synchroline Closebax SD .

 

Източник: Спектро Груп, д-р Паула Лозанова

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *