За първа година Академията за мода ще присъди наградата „Изгряваща звезда“ (“Rising Star Award”) на най-добрите български млади дизайнери. Студенти по мода и млади модни творци ще бъдат удостоени с приза по време на традиционното лятно събитие Summer Fashion на изискана церемония във „Витоша Парк Хотел“. Красивата статуетка „Изгряваща звезда“, с която ще бъдат наградени победителите, е изработена от емблематичния наш бижутер Анжело Красини.

По този повод проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, заяви: „Българските студенти по моден дизайн и младите модни творци заслужават това признание, защото са креативни, непокорни, изобретателни и необременени. Но все още те не получават достатъчно стимул, публичност и подкрепа, за да продължават своята съзидателна дейност и да са мотивирани за реализация в родната си страна. Бъдещето на модата като изкуство и перспективата на нашата модна индустрия зависят изключително много от тях. Ето защо Академията за мода реши да постави по-видим акцент върху най-новата дизайнерска генерация и на специална церемония да връчи новоучредените награди Rising Star Award 2020 / Изгряваща звезда 2020.”

Церемонията по награждаването ще бъде предхождана от бляскав гала ревю-спектакъл. По покана на Академията за мода своите най-нови колекции ще покажат вече утвърдени дизайнери, сред които и носители на приза „Златна игла“. Сред тях са доц. Йорданка Чернаева, Мария Мичева, Жана Жекова, Евгения Живкова, Мариела Гемишева, Ина Асса, Теодора Спасова, Николай Божилов, Елена Златева, Диляна Матеева и др.

Ревю-спектакъла ще открият дизайнерите на сватбен бутик „Алегра“ – Радостина Илиева и Галя Долапчиева. Те ще представят колекция „Deluxe“ – съчетание от женственост и иновативност с ръчни инкрустации, перли и кристали в почти всеки модел. Носителката на „Златна игла“ за модна иновация – Аксел Харди, ще покаже колекция, създадена с много фини плетива, подходящи за лятото. Облеклата са издържани в екологичната линия на бранда с характерните за него – многофункционалност, максимален комфорт и артистичен почерк.

За първи път в ревю-спектакъл на Академията за мода ще участва италианската модна марка “La Hainde Inside Us” с представител за България Искра Стефанова. Специално за наградите „Изгряваща звезда“ брандът е подготвил селекция от дамски и мъжки облекла. Дизайнерката Таня Ян ще представи колекция „Метаморфоза“ с комбинация от силуети, цветя и материи, вдъхновена от превъплащенията на жената и модата.

Дизайнерката Sara Sweidan (Сара Суйдан) ще покаже част от Cruise Summer Collection с вдъхновение за едно пътуване на борда на луксозна яхта, отправяйки се към нови дестинации, навяващи алюзии с морски бриз и впечатляващи със специалния акцент върху детайлите. Модна къща „Палома фешън“ с дизайнер Поля Кинова – носител на „Златна игла“ за булчинска мода ще презентира част от своите нови летни произведения – сватбени рокли със силуети, деликатно подчертаващи женската фигура.

Гала ревю-спектакълът и церемонията за награждаването ще бъдат показани в цял свят с помощта на водещи електронни платформи и социални мрежи чрез т.нар. “live streaming”, “watch party”, Българския моден портал Fashion.bg и Българската модна асоциация. Водеща ще бъде блестящата млада певица Марина Кискинова, която ще допринесе за доброто настроение на гостите с музикални изпълнения на свои песни, сред които и най-новия й хит „Добре, че беше ти“.

„Изгряваща звезда 2020“ се реализира с любезното съдействие на: „Лаваца“, „Банка ДСК“, „Витоша Парк Хотел“, M3 Communications, „Агресия“, „Балкантел“, клиники ТОРАКС, KWIAT, Selena ES, Balmain Hair Couture, Марина Младенова, „Неделя“, „Рай Кетъринг“, магазин за цветя „Талисман“.

Статуетката „Изгряваща звезда“ – автор Анжело Красини.

Фото: Йоан Гълъбов

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *