Аксесоари

Чарът на перлите

Аксесоари, Чарът на перлите

Аксесоари, Чарът на перлите

Аксесоари, Чарът на перлите

Аксесоари, Чарът на перлите

Аксесоари, Чарът на перлите

Поетите наричат перлата "сълзата на океана", а природата е открила странен начин да я създаде. Тя се образува от пясъчника, попаднала в мантията на бисерната мида, и дразнейки я, предизвиква отделянето и натрупването на кристала арагонин. Според учените тя е резултата от болезнено състояние на мидата, а през окото на химика красивото бяло зрънце е просто калциев карбонат.

Видове перли
Естествени – вадят се от бисерните миди в южните морета.
Изкуствено нараснали, които се отглеждат във ферми.
И речни – те също са естествени, но са малки и с неправилна форма.

Как да различим естествената?
Може да се разпознае само от специалист чрез просветляване.

Скъпи ли са перлите?
Най-скъпи са естествените, след това изкуствено нарасналите и най-евтини са речните. Цената зависи от формата, големината и цвета. Колкото са по-големи и с правилна форма, толкова са по-ценни.

Цветът на перлите
Цветът на перлите се определя най-вече от местата, които обитават бисерните миди. Смята се, че перлите, които обитават Персийския залив, имат нежно кремав цвят. Австралийските са бели, Панамските – златисто кафяви, мексиканските са черни, японските – бели със зеленикав оттенък, а шриландските са бледорозови.

Как да съхраняваме перленото бижу?
Под влияние на светлината и атмосферата, перлата започва да старее, променя цвета си в стоманено сив. За това перлите се съхраняват в тъмни кутии и от време на време се измиват с вода, за да се овлажнят зърната. Никакви препарати не се използват за почистването им.

Перлата и модата
Това е бижуто, което никога не излиза от мода, защото винаги е била скъпо и дискретно бижу, винаги предпочитано, било върху пръстен, било на колие или обеци. Накичени с перли в каквато и да е форма, вие винаги ще сте актуални и в крак с модата!


Още по темата